Десетото юбилейно издание на фестивала Дефиле вино и гурме“ започна

...
Десетото юбилейно издание на фестивала Дефиле вино и гурме“ започна
Коментари Харесай

Дионисиево шествие на старта на #10 Вино и гурме

Десетото юбилейно издание на фестивала „ Дефиле вино и гурме “ стартира през днешния ден в Пловдив с обичайно Дионисиево шествие, водено от господ Дионис, в чиято роля влезе актьорът от Държавна опера – Пловдив Владимир Василев.

Към него се причислиха кметът на Пловдив Костадин Димитров  и ръководителят на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев. Под звуците на красивите ритми на фолклорен отбор „ Тракия “, шествието измина пътя от площад „ Стефан Стамболов “ до Туристическия информативен център в Стария град, където се състоя церемонията по формалното разкриване.

В приветствието си ръководителят на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев поздрави особено Костадин Димитров, по тази причина, че от 16 години е първият кмет на Пловдив, почел шествието.

„ Вече 16 години организираме сходни събития в Пловдив, като задачата ни е да превърнем града в 4-сезонна туристическа дестинация. Сензацията е, че за пръв път от 16 години пловдивски кмет участва на шествието. Градът ни не е ски или морски курорт, само че компенсира с толкоз доста естествени, културни и археологически забележителности, че може да притегля туристи когато и да е на годината. Както споделя народът „ Няма неприятно време за пиянство на хубаво вино “, уточни Любозар Фратев и даде обещание събитието да е „ пивко, вкусно, забавно и потребно “.

„ Фестивалът „ Дефиле вино и гурме “ реализира няколко неща – демонстрира на туристите Стария град – емблемата на Пловдив, показва им неповторимия усет на обичайна българска кухня и ги среща с разнообразието на българските виновност, които те стартират да ценят от ден на ден “, акцентира кметът Костадин Димитров. Той пожела на добър час на събитието и благодари на уредника и ръководител на УС на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев, по тази причина че към този момент толкоз години се ангажира с провеждането му и популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация.

Сред формалните лица, които участваха бяха секретарят на Президента на България по въпросите на туризма, културата, духовността и образованието Илин Димитров, заместник-министрите на туризма Павлин Петров и на земеделието – Деян Стратев, регионалният шеф на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, ръководителят на Общинския съвет Атанас Узунов, ръководителят на Съвета на настоятелите на УХТ – Пловдив проф. Пламен Моллов, общественици, пловдивчани и посетители на града.

„ Дефиле вино и гурме “ продължава на 11 и 12 май. Общо 16 местоположения в Стария град са сцена за 55 участника, измежду които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и артикули. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът е цели три дни – петък, събота и неделя и е  прелестно допълнение на празничната Великденска седмица.

На 11 май /събота/дегустациите са от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч. Локациите в които се дегустира вино и гурме артикули са: Галерия „ Енчо Пиронков ”, Къща „ Нишанян “ /нова локация/, Резиденция „ Тракарт “, Къща „ Бирдас “, Аптека „ Хипократ “, Експозиция „ Георги Божилов – Слона ”, Галерия „ Златю Бояджиев ”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „ Хиндлиян “ /нова локация/, Къща „ Георгиади ”, Къща „ Недкович “, Къщата на Иван Черноземски,  „ Данчовата къща “ и Хотел „ Бел Вил “.

Посетителите на фестивала могат да опитат над 250 типа виновност и десетки гурме усета. Дегустацията на вино се реализира с жетони по 0.75 лева /един жетон е еднакъв на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информативен пункт, от който посетителите могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, направени в Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания “ към Община Пловдив.

Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2024 година. „ Дефиле вино и гурме 2024 “ се организира под патронажа на Министерство на туризма и с поддръжката на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „ Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ „ Старинен Пловдив ”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР