Окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

...
Окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.
Коментари Харесай

Нова Конституция: Парламентът прие промените в основния закон на България

Окончателно и на трето четене Народното събрание одобри измененията в Конституцията.   Гласуваха общо 237 народни представители. " За " бяха 165 от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. " Против " бяха 71 от " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " ИТН ".

Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласоподава с " въздържал се ", заяви Българска телеграфна агенция.   В пленарната зала беше и министърът на правораздаването Атанас Славов. След оповестяването на резултатите последваха овации и ставане на крайници от депутатите.    Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов изиска прегласуване на текстовете. Йордан Цонев от Движение за права и свободи му изясни, че няма по какъв начин да има прегласуване, когато вотът е поименен и със ставане на крайници.

Председателят на Народното събрание даде отмора, след което съвещанието ще бъде възобновено.   Промените на трето четене бяха признати с поименно гласоподаване със ставане на крайници от място и заявяване на " за ", " срещу " или " въздържал се ". Депутатите бяха извиквани от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.   Вчера промените и допълненията в Конституцията бяха гласувани на второ четене от пленарната зала, а през днешния ден планът за трето четене беше изчетен от зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев и народен представител от ПП-ДБ.

 Образованието и културата са национални полезности, е записано още в началните текстове от измененията в Конституцията.

3 март остава Национален празник на страната и няма да бъде сменен с 24 май – Ден на българското слово, култура, просвета и на кирилицата, каквато концепция беше препоръчана от вносителите.

За депутат да може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните 18 месеца в страната, реши също Народното събрание.      За министрите не се изисква уседналост, съгласно гласуваните текстове. Хора с двойно поданство също могат да бъдат избирани за членове на Министерския съвет.

Кандидатът за президент би трябвало да е български жител по рождение, навършил 40 години, който няма друго поданство и не е подложен под забраняване и е живял последните 5 години в страната.

Служебно държавно управление

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) не е в кръга от лица, всред които президентът да може да избира длъжностен министър председател, както беше първичният вид на плана.

За " длъжностен министър-председател да се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправителя на Българската национална банка, ръководителя и заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител ".    Задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Ограничения в пълномощията на служебното държавно управление могат да бъдат планувани и в закон, гласят още признатите разпореждания.

Съдебна власт   Прокуратурата и следствените органи са в системата на правосъдната власт, записаха депутатите. 

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет за период от пет години, без право на наново избиране, гласят признатите промени.

Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва основния прокурор, който е негов член  по право, двама членове, избирани директно от прокурорите, един -  от следователите, и шестима от Народното събрание.

  Всеки съд по искане на страна по делото или по своя самодейност може да сезира Конституционният съд (КС), реши Народното събрание. Производството  по делото продължава, като съдът, чието решение е дефинитивно, постановява правосъдния акт след привършване на производството пред Конституционен съд. Главният прокурор също може да сезира Конституционен съд.   Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на регулаторни органи, гласоподаваха още депутатите.   Парламентът реши в период от шест месеца от влизането в действие на изменението на Конституцията Народното събрание да одобри законите, отнасящи се до използването на измененията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР