Около 80 000 иранци и техни поддръжници са шествали в

...
Около 80 000 иранци и техни поддръжници са шествали в
Коментари Харесай

“Жени, живот и свобода”: Над 100 000 шестваха в Берлин в подкрепа на Иран

Около 80 000 иранци и техни поддръжници са шествали в Берлин, заяви немската полиция, в символ на взаимност с продължаващите митинги в Иран, съобщи Би Би Си.

Съботният протест в немската столица се счита за най-големиядосега, провеждан от иранската диаспора.

Иранци от цяла Европа скандираха лозунга на протестиращите " Жени, живот и независимост! "

В самия Иран митингите, провокирани от гибелта на млада жена в ареста, навлязоха в шеста седмица.

22-годишната Махса Амини умря, откакто беше задържана от полицията за морал в Техеран на 13 септември по обвиняване, че носела прекомерно разхлабена кърпа.

От полицията отхвърлиха информациите, че е била удряна с палка по главата и споделиха, че е получила инфаркт.

В събота се организираха събрания в няколко международни столици, в това число Вашингтон, където хиляди шестваха.

Организаторите на митинга в Берлин дефинират броя на протестиращите към 100 000.

Техните претенции включваха още западни наказания против могъщата Революционна армия на Иран.

Иранските дипломатизаявиха, че протестиращитетрябва да бъдат изхвърлени от западните столици.

„ Спиращо дъха прекарване! Невероятно е “, сподели един от протестиращите пред Би Би Си.

„ Това е първият път, когато толкоз доста хора в нашата нация са обединени, без значение от техните политически убеждения. Наистина съм горделив “, съобщи той.

В Иран управляващите прекъснаха достъпа до интернет в доста региони, само че в обществените медии се появиха видеоклипове, показващи стачкуващи в най-малко няколко града.

Иранската осведомителна организация за деятели на човешките права (HRANA) пресмята, че 244 протестиращи, в това число 32 деца, са били убити от силите за сигурност по време на репресиите.

Съобщава се, че повече от 12 500 други са били арестувани, доста от които младежи и деца.

Преди нялко дни иранската катерачкаЕлзназ Рекаби беше посрещната от голямброй хора на летището в Техеран. Състезателката по спортно катерене бе призната като “героиня ”, откакто се състезава без хиджаб.

33-годишната Рекаби се опълчи на прецизния дрескод в Иран, само че тя разгласи, че хиджабът й е паднал “неволно ”.

Мнозина обаче са скептични за нейното пояснение в Инстаграм и считат, че е била принудена да го напише.

Малко преди този момент се появихавидеозаписи, показващикак иранскитесили за сигурност стрелят по бягащи хора, с оръжие, инсталирано на задната част на пикап.

В клипа, който е тестван от персийската работа на Би Би Си, се чуват изстрели, до момента в който транспортното средство преследва хора в Банех, провинция Кюрдистан.

Кюрдистан стана очевидец на яростни репресии, откогато предишния месец започнаха всеобщите митинги, които обгърнаха нацията.

Правозащитна организация твърди, че повече от 200 души са били убити.

По време на демонстрациите в Иран доста известни персони, и освен, отрязаха косите си в символ на съпричастност. Доста от потребителите в обществените мрежи откриха този акт за неправилен, неконструктивен и двуличен.

" Махса Амини беше измъчвана от нравствената полиция до гибел. Всичко, в което беше упрекната тя, бе, че е носила забрадката си по несъответствуващ метод. Тя е мъртва заради това, че са се показвали няколко кичура от косата й ", напомня в Инстаграм акаунтът soutienfemmesiran (Подкрепа за дамите в Иран).

Иранката Джаки Сингх пък разгласява видео, което " възпламени " мрежата. В него дръзката дама захвърля хиджаба, който покрива красивото й тяло и лице, а по-късно опитва сразлични тоалети, които акцентират хубостта й.

В края на видеото смелата Джаки остава напълно гола, като това е проява на неналичието на правона дамите в Иран да вършат с телата си каквото намерят за добре, което по формулировка е изконно право на всяко човешко създание. Не такава е ситуациятанатова място, което е спряло своето светско развиване преди към 10 века.

Случващото се в Иран ще остане в историята, записано със златни букви, защотото е лицето напрехода към съществени промени, които, надяваме се, ще трансформират в световен аспект закостенялото разбиране, че дамата е по-малко човек от мъжа и ще изкоренят или най-малко минимизират този проблем.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР