Около 8,8% от работното време в световен мащаб е изгубено

...
Около 8,8% от работното време в световен мащаб е изгубено
Коментари Харесай

Най-тежката криза за работещите от Голямата депресия

Около 8,8% от работното време в международен мащаб е изгубено през 2020 година поради пандемията. Това е почти 4 пъти повече от загубата по време на финансовата рецесия през 2009 година, само че има " предварителни признаци " за възобновяване. Това съобщи Международната организация на труда в годишния си разбор на международния трудов пазар.

Загубите са еквивалентни на 255 млн. работни места на цялостен работен ден и включват " невижданите " 114 млн. служащи, които се причислиха към редиците на безработните и други, чието работно време е понижено заради рестриктивните мерки. " Тези големи загуби доведоха до 8,3% спад на международните приходи от труд, което се равнява на 3,7 трлн. $ или 4,4% от международния БВП ", демонстрират данните на организацията, представени от английския Guardian.

Пандемията от Covid-19 провокира най-тежката рецесия измежду трудещите се от времето на Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век. Нейното влияние е надалеч по-сериозно от това на международната финансова рецесия през 2008-2009 година, безапелационен е генералният шеф на МОТ Гай Райдър. Според него е " изключително тревожно ", че 71% от загубите на работни места или 81 млн. души, са под формата на безучастие.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Кризата с ковид е сходна на военните стопански системи. И мо...

" Тези хора просто отпаднаха от пазара на труда. Или не са в положение да работят, може би заради пандемичните ограничавания или обществени отговорности, или са се отказали да търсят работа ", прибавя шефът на МОТ. Тази година и вероятно идната ще бъдат изгубени още часове.

" Всички сюжети плануват загубите на работни часове да продължат, с други думи финансовото и обществено злополучие за милиони хора ще продължи през 2021 година и по-късно ", планува Райдър. Данните на МОТ демонстрират, че дамите и по-младите служащи са потърпевши най-вече от безработицата, а измежду най-силно засегнатите браншове са настаняването, питателните услуги, търговията на дребно и производството.



Нивата на неравноправие рискуват да се трансфорат в определяща характерност на икономическото възобновяване от Covid-19, а държавните управления по света би трябвало да вземат незабавни ограничения в поддръжка на тези, които са в окото на бурята, предлагат от МОТ. Хората в най-силно засегнатите от рецесията браншове рискуват да бъдат изоставени, когато стопанската система се възвърне.

Все отново има някои обнадеждаващи признаци за възобновяване при започване на 2021 година, защото имунизациите за Covid-19 последователно се популяризират по целия свят. Въпреки това, продължаващите стопански последствия ще доведат до 3% загуба на работно време в международен мащаб през 2021 година спрямо края на 2019 година, което се равнява на 90 млн. работни места на цялостен работен ден.

При скептичен сюжет, който допуска муден прогрес с имунизирането, работното време ще намалее с 4,6% тази година, а даже при оптимистично развиване международната стопанска система отново ще загуби 1,3% от работното време. Резултатът ще зависи най-много от това до каква степен пандемията ще бъде овладяна и до каква степен ще се възвърне доверието на потребителите и бизнеса.

" Ние сме на кръстопът. Единият път води до неравномерно, неустойчиво възобновяване с възходящо неравноправие и неустойчивост и вероятността за нови рецесии. Другият се концентрира върху хората и цялостното публично възобновяване, като се дава приоритет на заетостта, приходите и обществената отбрана, правата на служащите и обществения разговор. Ако желаеме трайно, стабилно и приобщаващо възобновяване, това е пътят, към който би трябвало да се ангажират политиците ", поучава ръководителят на МОТ.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР