Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед,

...
Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед,
Коментари Харесай

Близо 60% от българите не ходят на задължителни профилактичен преглед

Около 60% от пълнолетните българи пропущат наложителния годишен профилактичен обзор, сочат данните на Здравната каса.
Въпреки че в Закона за здравето са планувани санкции, на профилактичен обзор вървят най-вече хора с хронични болести , оповестява Българска национална телевизия.
Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на наложителен годишен профилактичен обзор. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.
Прегледът е безвъзмезден. Част от проучванията, които включва, са електрокардиограма проучвания на урина, кръвна захар, зрителна заостреност. На база резултатите се пресмята рискът от развиване на сърдечни, злокачествени болести и диабет.
Рисковите групи имат право и на безвъзмезден второстепенен профилактичен обзор. " Ако са с висок риск, следва да бъдат ориентирани към експерт, което е безусловно обикновено, когато имаш един висок риск от развиване на едно заболяване - към този момент да те наблюдава експерт по профила на риска ", съобщи доктор Галя Йорданова, шеф " Извънболнична здравна и дентална помощ " в НЗОК.
В взаимозависимост от възрастта мъжете и дамите имат право на урологични и гинекологични проучвания, включени в профилактичния обзор.
В Закона за здравето са планувани санкции от 50 до 200 лв. за пропуснат профилактичен обзор.
" Контролът за това до каква степен здравноосигуреното лице се е погрижило за своето здраве или е пренебрегнало това своето право и обвързване, и глобата не е в пълномощията на НЗОК ", добави Йорданова.
Право да глобяват имат Регионалните здравни инспекцкии. От здравното министерство обаче не са дали отговор пред Българска национална телевизия дали има санкциониранни,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР