Командващият обединените сили на ВСУ на Източния фронт генерал-лейтенант Юрий

...
Командващият обединените сили на ВСУ на Източния фронт генерал-лейтенант Юрий
Коментари Харесай

Обвиниха украински генерал, че пиянствал, докато руските войски пробили фронта при Торецк

Командващият обединените сили на ВСУ на Източния фронт генерал-лейтенант Юрий Содол в действителност е бил в Одеса на запой по време на изненадващия пробив на съветските сили при Торецк в ДНР, както по-рано заяви депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая.

Това призна секретарят на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване, депутатът от Върховната рада Роман Костенко в ефира на Радио НВ.

Според Костенко синът на Содол приключил Одеската академия на сухопътните войски, тъй че генералът си е взел отпуск и е отишъл да го види.

„ Синът на военачалник Содал завършваше военната академия. Доколкото разбрах, той си е взел отпуск от главнокомандващия, с цел да отиде на дипломирането на сина си, който получи първото си офицерско звание лейтенант в Одеската армейска академия. И какво е станало по-късно - дали е бил в ресторанта или не, не знам, не знам, само че разумно можем да си представим ", съобщи Костенко.

" Който самичък е приключил академията, знае по какъв начин става, по какъв начин се събират родители и други, тъй че го признавам, само че въпросът за следствията е за какво е бил там, каква е била обстановката и за какво главнокомандващият е решил го да пусне, дали обстановката е отговаряла на това да бъде освободен от фронтовата линия. Трябва да разгледаме това деликатно ", сподели Костенко.

А началникът на щаба на полка " Азов ", разгласен в Русия за неонацистки, Богдан Кротевич подаде тъжба в украинското Държавно бюро за следствие против към този момент неназован украински военачалник, обвинявайки го в осъществяване на военни закононарушения.

За това написа самият Кротевич в обществените мрежи.

„ Написах писмо до Държавното бюро за следствие, призовавайки за започване на следствие против един военачалник, който съгласно мен е умъртвил повече украински военни, в сравнение с всеки съветски военачалник “, сподели Кротевич.

„ Азовецът ” не посочва името на генерала. Той съобщи, че " военните към този момент схващат за какъв човек приказвам, тъй като 99 % от военните го ненавиждат за това, което прави. "

Според Кротевич в Украйна „ командирите на батальони и бригади са съдени за загубата на бдителен пункт, само че военачалник не е съден за загубата на райони и десетки градове и загубата на хиляди бойци “.

Предполага се, че става дума за небезизвестния пълководец на източния фронт на украинските въоръжени сили ген. Содол. Вчера националният народен представител от " Слуга на народа " Маряна Безуглая го упрекна, че е „ пиянствал в Одеса ” по време на съветския пробив към Торецк.

„ По моя информация, по време на пропуснатия пробив при Торецк, началникът на източния фронт военачалник Содол е пиянствал в ресторант „ Облаците “ в Одеса. Изпращам съответното искане по отношение на неговите командировки “, сподели тя.

За непредвиденото нахлуване на съветските въоръжени сили в посока Новгород (Ню Йорк) и Торецк стана известно на 20 юни, а два дни по-късно Киев призна неуспеха на отбраната на украинските въоръжени сили в този сектор на фронта.

Безуглая придружи поста си със фотография на Содол. На него генералът стои с тениска с грозно ухилени зайци и с чаша в ръка.

Както обясни блогърът Сергей Стерненко, който преди този момент е бил началник на одеския „ Десен бранш “, една от бригадите на украинските въоръжени сили, които поддържаха защитата, е била изтеглена от Торецк „ тъкмо преди съветското нахлуване ” и новите елементи не са имали време да заемат позицията.

„ Войниците ще бъдат отговорни, а не генералът, командващ по това време, който пиянстваше в Одеса “, означи саркастично Стерненко.

Торецк се намира сред Артьомовск (Бахмут) и Донецк, северозападно от Горловка. Засега градът е под контрола на украинските въоръжени сили - в посока към него се движат съветски сили.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР