Около 400 лева средно ще излезе задължителният паспорт на сграда,

...
Около 400 лева средно ще излезе задължителният паспорт на сграда,
Коментари Харесай

Нов удар по джоба: 400 лева за паспорт на сграда, ако сте на 70 кв.


Около 400 лв. приблизително ще излезе наложителният паспорт на постройка, в случай че живеете в апартамент от 65-70 кв. м. Цените варират сред 3 и 8 лв. на квадрат, съгласно изследване на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност,  учредена от компании на професионални домоуправители. Това заяви ръководителят на АДУЕС Лилия Чолакова, написа " Марица ". Различната сума е съгласно мястото, където се намира постройката, като най-скъпо е в София. За да се изкара подобен паспорт, наложително би трябвало да е налична документите на постройката.  
Преди няколко дни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев съобщи, че до декември 2022 година всички здания у нас би трябвало да имат механически паспорти и отсрочвания повече не се плануват. След този период кметът на общината ще разпореди правенето му, а притежателите ще би трябвало да заплатят процедурата. Ако те не желаят да го създадат непринудено, ще се издаде изпълнителен лист за събиране на вземането.
Заместник-министър Йовев изясни за какво е значимо всяка постройка да има паспорт - този документ обобщава информацията за построяването, за въвеждането в употреба и за нейните механически характерности - детайли на градежа, градивна резистентност, пожарна сигурност и други. Той се изготвя, с цел да се откри устойчивостта на постройките и оборудванията и сигурността на обитаване и прилагане на градежите, както и сходството на характерностите им с условията на настоящите нормативни актове и нужните ограничения за тяхното възстановяване.
Според законодателните условия механически паспорт се сформира за новите градежи от 2007-ма година, както и след реорганизация, главно възобновяване, главен ремонт или преустрояване на действителен градеж. Все още е невисок обаче процентът формираните механически паспорти на съществуващите жилищни здания, построени преди 2007 година, регистрира заместник-министър Йовев.
Министерството на районното развиване и благоустройството ще спомага за набиране на информация за постройките - държавна благосъстоятелност, а документите за останалите би трябвало да бъде потърсена в общините, изясни инж. Йовев. За всички въпроси и разяснения по детайлите Министерство на регионалното развитие възнамерява да направи разяснителна акция.
Досега периодите за правене на техническите паспорти бяха удължавани четири пъти. Времето до края на 2022 година обаче е извънредно незадоволително за 70 хиляди здания. Проблемът е, че механически паспорт се сформира на цялата постройка, а не на обособен вход, изясни Лилия Чолакова. В Асоциацията са обсъждали, че на един жилищен блок с 4 и повече входа една такава процедура може да отнеме повече от година. " На всеки обособен вход би трябвало да се направи общо заседание и съседите да си излъчат комисия. Междувременно, както постоянно става, те може да се изпокарат - все някой вход ще даде отбой. След това би трябвало да създадат взаимно общо заседание и да съберат две-три предложения от компании, които правят тази активност, с цел да изберат подобаващата. Трябва да отидат в Общината да ревизират дали има налична документи за постройката. Само срокът на Общината за отговор е най-малко месец. После би трябвало да изберат компания за фактическото проучване и тя да им каже какъв брой ще коства това. После би трябвало да си съберат средствата. Сумата е огромна за едно домакинство - такива пари не се събират за месец. Във всеки блок ще има фамилии в неравностойно състояние или такива, които са потърпевши от коронавирус рецесията. И най-после за интервал от 2-3 месеца да се разпореди на компанията за проучване. Процедурата е дълга даже и за здания с по-малко жилища. Изключително значим фактор е общественият статус на притежателите " изясни Чолакова. Още по-сложно е, в случай че етажната благосъстоятелност няма никакви документи - тогава би трябвало да се направи ново снимане на постройката. " А това значат спомагателни средства, които отново би трябвало да бъдат извадени от джоба на притежателите ", добави ръководителят на АДУЕС.
Ако не се изкара подобен паспорт, са планувани наказания - 300 лв. за цялата постройка.
Засега в страната разяснителна акция за процедурата не е провеждана. " На уеб страниците на някои общини има напълно малко информация. Тя обаче е незадоволителна и притежателите на независими обекти и домоуправителите не могат да се ориентират какво тъкмо да създадат ", споделя Чолакова. По думите й, към този момент реакциите на притежателите са отрицателни и множеството хора чакат срокът да бъде продължен за пети път. Но съгласно Чолакова това надали ще е допустимо, тъй като става въпрос за европейски правилник, който би трябвало да се извърши. Тя добави още, че от Камарата на строителите са уверили, че има задоволително компании, които да извършат процедурата. Повечето хора обаче били на мнение, че всичко ще е проформа оформяне на документи, с цел да се вземат едни пари.
" Трябва да има разяснителна акция и кметът на всяка община е задължен да я направи според Наредба 5 за техническите паспорти. Може би е добре да има методически инструкции с бланкови документи с решенията на общото заседание на етажната благосъстоятелност, които би трябвало да се вземат за паспортизацията. Подобни методически инструкции бяха направени по програмата за саниране " сподели още Лилия Чолакова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР