Около 190 пожелали евакуация граждани на Украйна, България, Република Северна

...
Около 190 пожелали евакуация граждани на Украйна, България, Република Северна
Коментари Харесай

От каква психологическа подкрепа се нуждаят бежанците



Около 190 поискали евакуация жители на Украйна, България, Република Северна Македония, Германия и Армения тази заран дойдоха в България с обезпечен от Министерството на външните работи превоз. Каква е психическа помощ и поддръжка, нужна на бягащите от Украйна?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Христо Монов , ръководител на секция “Кризисна намеса “ на Дружеството на психолозите в Република България:

“Обявихме посредством всички вероятни канали за връзка, че има хора, подготвени да дават психическа помощ на всички, които я пожелаят. Един от правилата на спешната психична намеса е, че единствено този, който я пожелае, принудително не стават нещата при нас.

Имаме една група, която работи още преди две години във Вайбър, там правим психическа консултация на български, съветски и британски и поръчките напоследък са доста. Най-вече от страна на наши сънародници. В последната седмица поръчките внезапно се усилиха и най-много от българи, които живеят на територията на Украйна.

Радвам се, че най-сетне нашето Външно министерство реагира съответно, защото в първите дни на границата на Украйна с Молдова беше много мъчно да се премине с български паспорт. Имаше огромна потребност от дипломатическа помощ, а нямаше български представители. “

 Бежанци от Украйна, пристигнали в италиянския град Бреша

“Това основава спомагателен напън и стрес в тези хора, тъй като не усещат поддръжка от родината майка. На страницата на сдружението на психолозите има телефони и контактни лица. Разбирам, че ги концентрираме главно северно от Варна, там също има сътрудници психолози, които имат най-малко съществена подготовка в спешна намеса.

Това е доста огромен стрес, сериозна обстановка, която остава за цялостен живот, изключително при децата. Класическата спешна намеса се прави часове по-късно, не по-късно от 48 часа, това е стандартът.

Най-напред би трябвало да ги убедим, че те са в сигурност, а те са щом са на наша територия. Тогава в една спокойна конюнктура, в едно пространство, в което те няма да усещат опасност, да ги подтикнем да изразят възприятията и страстите си.

Там, където има деца, е добре да се погрижим да занесем играчки и филмчета. Другият принцип на спешната намеса е всеки да се върне към нормалните си занимания, а за децата това е играта.

От 1999 година слагам въпроса пред всички министър председатели, без служебните. Нужно ли е да се сътвори национална психическа работа за помощ и поддръжка в сериозни обстановки. Те незабавно си мислят, че това е доста тежка администрация. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР