Около 1100 железопътни вагона, превозващи зърно, са блокирани в Западна

...
Около 1100 железопътни вагона, превозващи зърно, са блокирани в Западна
Коментари Харесай

Украйна прехвърля износа си от кораби на влакове. Възможно ли е това?

Около 1100 железопътни вагона, пренасящи зърно, са блокирани в Западна Украйна, покрай основния железопътен граничен пункт с Полша, неспособни да транспортират своите товари.

Те са единствено част от над 24 000 вагона, пренасящи разнообразни артикули за експорт, в това число растително масло, желязна руда, метали, химикали и въглища, които чакат да пресекат западната граница на Украйна, по данни на украинската държавна железопътна компания, представени от Ройтерс.

С войната, която бушува по южното крайбрежие на страната и блокирането на главните ѝ пристанища от съветската войска, Украйна изпитва усложнения да изнася зърно и други селскостопански и индустриални артикули.

И до момента в който Киев търси различни направления за експорт по суша, напъните на управляващите са възпрепятствани от логистични провокации и администрация, споделят представители на промишлеността.

По данни на държавната железопътна компания Ukrzaliznytsia, над 10 300 вагона, или към половината от общия брой, чакат на гарата наоколо до село Изов, което е основният железопътен граничен пункт за Полша.

Разположен на към 130 километра северно от Лвов, железопътният възел служи като портал за постигане до полското морско пристанище Гданск.

Един от основните проблеми е обвързван с големия размер от артикули, които би трябвало да намерят различен маршрут. Той предизвиква дефицит на всичко - от железопътни вагони до личен състав. Украйна, която е един от най-големите експортьори на зърно в света, преди войната е изнасяла 98% от своите зърнени култури през Черно море.

Обикновено единствено част от износа на страната е минавал с железопътен превоз, където транспортните разноски са много по-високи от тези в корабоплаването.

Тези компликации се усложняват и от логистичните проблеми, като да вземем за пример разликите в междурелсието, употребявано в Украйна и прилежащите ѝ страни на запад, в това число и в Полша.

Тъй като украинската железопътна мрежа употребява съветско междурелсие с размери към 1.5 метра, или към 10 сантиметра повече от коловозите, употребявани в по-голямата част от Европа, железопътният личен състав би трябвало да подвига вагоните с крик и ръчно да сменя шасито, с цел да пасне на полските коловози.

Като опция те могат да разтоварят зърното от украинските вагони и да ги изсипят в полските – развой, който може да отнеме до половин час на вагон.

В момента до 500 вагона дневно пресичат границата покрай Изов, като изоставането е с коло три седмици. Държавната железница работи за увеличение на потенциала до 1100 вагона зърно дневно, които да минават през Полша, Румъния, Унгария и Словакия в границите на три месеца. Железопътният износ бележи съвсем десетократно нарастване по отношение на равнището от предходния месец.

Жерезопътната компания наема повече хора и купува съоръжение, с цел да помогне за промяната на железопътните шасита, отклонява личния състав от пътническите влакове към товарния превоз, а също по този начин работи за облекчение на други трудности, като митническите процедури.

Прекъсванията в износа на Украйна значат, че страните, които разчитат на импорт на украинско зърно, като Китай, Египет, Турция и Индонезия, ще би трябвало да намерят различни доставки или да се сблъскат с дефицит на храна.

Инвазията на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари, ускори опасенията за световната продоволствена сигурност, като провокира скок в цените на зърното, торовети и горивата. Дори откакто Русия приключи военните дейности към Киев и северния район Чернигов, с цел да се концентрира върху борбите на изток, продължителната обсада на черноморските пристанища нанася сериозен удар на Украйна.

Износът на зърно е крайъгълен камък на стопанската система на страната - общо към 12.2 милиарда $ през 2021 година и съставлява съвсем една пета от целия украински износ.

Официалните данни сочат, че износът на зърно предишния месец е понижен до една десета от цифрата от март 2021 година на фона на затварянето на пристанища и че спирането визира хората в доста страни.

Украинските фермери, които създадоха рекордна годишна продукция от зърно предходната година, споделят, че добивите им от пшеница евентуално ще намалеят на половина, а може би и повече. Руските сили нанесоха тежки вреди на складовете за зърно в Източна Украйна. Киев и Москва се упрекват взаимно за слагането на мини в Черно море, което основава рискове за комерсиалното мореплаване.

Украйна и Русия са съществени експортьори на пшеница, като дружно съставляват към една трета от международния експорт и съвсем целият минава през Черно море. Водите му се споделят от България, Румъния, Грузия и Турция, както и от Украйна и Русия.

Според оценките на анализаторите, представени от Ройтерс, Украйна, която е изнесла 43 милиона тона зърно от началото на сезона през юли до нашествието в края на февруари, може да изнесе единствено към 1 милион тона през идващите три месеца заради логистичните усложнения. Преди войната държавното управление предвиждаше износът на зърно да доближи 65 милиона тона този сезон.

Киев води договаряния с Румъния за превозване на селскостопанските артикули през румънското черноморско пристанище Констанца, заяви украинското Министерство на земеделието на 30 март. Това ще включва превозване на зърното с трен до товарни пристанища на река Дунав и качването му на шлепове за Констанца.

От румънското пристанище зърното ще би трябвало да бъде преместено до по-големи плавателни съдове за доставкие по целия свят, което прави целия развой по-сложен и по-скъп. Според украинската консултантска компания APK-Inform, цената на доставката на украинско зърно до румънското пристанище Констанца е сред 120 и 150 евро на звук.

Преди войната търговците плащаха към 20-40 $ за звук за превозване на зърно до черноморските пристанища на Украйна.

Всички очаквания за бързото отваряне на този маршрут обаче бяха разрушени, откакто съветски ракети удариха пристанището на Николаев, а също и петролните уреди покрай основния център на Одеса на Черно море.

Правителството на Украйна споделя, че е обезпокоеното и за личните хранителни доставки на страната, макар че твърди, че има задоволително ресурси за три години.

Миналия месец Украйна спря износа на ръж, овес, просо, елда, сол, захар, месо и добитък след нашествието и вкара лицензи за експорт на пшеница. Правителството обаче съобщи, че ще разреши свободен експорт на царевица и слънчогледово олио.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР