Оказва се, че за повечето държави от Западните Балкани, цифровата

...
Оказва се, че за повечето държави от Западните Балкани, цифровата
Коментари Харесай

Дигиталната грамотност в страните от Западните Балкани е на ниско ниво

Оказва се, че за множеството страни от Западните Балкани, цифровата просветеност към момента е на равнище ниско равнище, а дезинформацията и подправените вести процъфтяват. Това съобщи в Прищина генералният секретар на Съвета за районно съдействие (RCC) Майлинда Брегу, оповестява „ Данас “.
Цифровизацията има две страни,
счита Брегу. Тя споделя, че от една страна са направени огромни крачки във връзка с широколентовата съгласуваност, всеобщото разширение и потреблението на електронни услуги.

От друга страна обаче, Западните Балкани в последно време се борят със съществени хакерски атаки. Дигиталната просветеност към момента е на ниско равнище – от 24 до 47% по отношение на 54% в Европейския съюз.

Брегу акцентира, че „ е значимо да се разделят ежедневните полемики и преднамереност, които постоянно се подхранват от цифровата анонимност и чувството за отдалеченост, когато някой е в интернет, за разлика от физическото наличие. ”

Необходим е метод сред поколенията, като постоянно се вземат поради целите и благосъстоянието на младежите, сподели генералния секретар. 
Срещата на върха се организира
в миг, когато районът е на кръстопът заради геополитически, инфлационни, енергийни, климатични, хранителни и други рецесии.

Дигиталната среща на върха на Западните Балкани се организира един път годишно в границите на Берлинския развой и програмата за общ районен пазар на Западните Балкани.

След първата среща на върха, извършена в Скопие през 2018 година, а по-късно в Белград през 2019 година, Тирана през 2020 година и Подгорица през 2021 година, хазаин на тазгодишната пета Дигитална среща на върха на Западните Балкани е държавното управление на Косово.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР