Оказва се, че високопроизводителните служители използват телефона си по-малко, спят

...
Оказва се, че високопроизводителните служители използват телефона си по-малко, спят
Коментари Харесай

Фитнес тракери и чатботове мерят колко работят служителите

Оказва се, че високопроизводителните чиновници употребяват телефона си по-малко, спят по-дълго и по-дълбоко, като цяло са по-активни и мобилни

Каквито и да са средствата, истината е, че не техниката, а положителният управител е основният фактор за „ премерване ” на това кой по какъв начин си прави работата (снимка: CCO Public Domain)

Всеки шеф се интересува до каква степен и по какъв начин се оправят неговите чиновници с работата си. Някога това се „ мереше ” посредством системи за следене на престоя на работното място. Сега към този момент знаем, че пребиваването в даден офис не е равнозначно на добра продуктивност, а новото потомство системи за премерване на продуктивността е еволюирало до потребление на смарт телефони, фитнес-гривни и изкуствен интелект.

Но каквито и да са средствата, истината е, че не техниката, а положителният управител е основният фактор за „ премерване ” на това кой по какъв начин си прави работата, с какъв брой предпочитание и ангажираност към компанията.

Обикновено когато работодателите желаят да оценят работата на своите чиновници, те дават за попълване въпросници на работещите или пък организират изявленията. Екип от учени от колежа Дартмаут в Ню Хемпшир е създал приложение, което да прави тази оценка без въпросници и изявленията.

Системата се назовава PhoneAgent. Тя употребява датчиците на смарт телефона, с помощта на които непрестанно следи фактори като потребление на телефона от страна на служителя, равнище на физическа интензивност, географско местонахождение и равнище на околната светлина.

PhoneAgent може да бъде обвързван посредством Bluetooth и с фитнес-гривна, носена от служителя. Нейната задача е да събира и предава данни, в това число сърдечен темп, качество на съня, равнища на стрес и консумация на калории.
още по тематиката
Всички данни от телефона се предават към облачна система. Там те се обработват посредством логаритми за машинно образование, които са „ подготвени ” по отношение на навиците на хора, за които към този момент е добре известно, че са високопроизводителни чиновници.

При първичните проби системата е посочила 80% акуратност на оценката. Това равнище следва да се усъвършенства с развиването на приложението, споделят разработчиците, представени от Newatlas.

Учените, основали приложението, споделят забавни наблюдения, които са открили по време на работата си. Оказва се, че високопроизводителните чиновници употребяват телефона си по-малко, спят по-дълго и по-дълбоко, като цяло са по-активни и мобилни. Не е изненадващо, че те също прекарват повече време на работното си място.

Разбира се, потреблението на сходна система в практиката повдига някои етични въпроси, за които може да се спори дълготрайно, а екипът от Дартмаут въобще не разяснява.

Други софтуерни експерти пък оферират средства, познати от света на маркетинга, за оценка на продуктивността на чиновниците. Те залагат на класическия метод на интервюирането, само че боравенето с добре познатите оценъчни въпросници се автоматизира чрез… чатботове.

Най-добрият метод да се оцени продуктивността на работещия човек е самостоятелното изявление, считат от компанията Wizu. Ала в огромните организации с доста чиновници е мъчно да се организира диалог онлайн с всеки служащ поотделно. Ето тук идва ролята на изкуствения разсъдък, облечен във тип на чатбот.

Подобни системи се оферират от частни компании, които са проектирали чатботове за диалог със чиновници по отношение на ангажираността, кариерата и професионалното развиване.

Изкуственият разсъдък може да изиграе ролята на интервюиращия човек, като задава въпросите, попълня въпросниците, пита за повече информация, задава даже отворени въпроси или насочва изследването по разнообразни пътища според от отговорите, които служителят дава.

Разбирането на тематиката, която те разискват, и настроението, което те показват, по-късно ще разреши на мениджърите да задълбаят по-сериозно в тематиката, в сравнение с може да предложи обичайното проучване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР