Оказа се, че южноафриканският щам тревожи повече доц. Ангел Кунчев

...
Оказа се, че южноафриканският щам тревожи повече доц. Ангел Кунчев
Коментари Харесай

Южноафриканският щам тревожи повече Кунчев. Защо?

Оказа се, че южноафриканският вариант тревожи повече доцент Ангел Кунчев от английската вариация на ковид. Този вариант е по-слабо публикуван, само че по-опасен, акцентира основният държавен здравен контрольор в изявление за Нова тв.

„ Аз се тормозя повече от южноафриканския вариант на ковид, в сравнение с от английския. Той е по-неприятен, защото провокира по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него понижава междинната възраст на смъртността ", изясни доцент Кунчев.

Южноафриканският вариант обаче е по-слабо публикуван от английския.  Сериозните ограничения в доста страни са дали резултат, счита Кунчев, защото този вариант е открит при доста малко случаи. В България също ще се организира проучване, което да ревизира за съществуването на разновидността.

Британският вариант на ковид е по-заразен от елементарния ковид, удостовери специалистът. У нас сега 10 души заразяват 6-7 други, във Англия се заразяват 27. В България са открити 8 инфектирани с английския вариант. Това се е случило посредством ориентирано проучване към хора, завърнали се от Острова у нас.

„ Концентрацията на новия вариант в горните дихателни пътища е сред 10 и 100 пъти по-голяма. Затова се отхвърляме от шалове, яки, шлемове, защото те няма по какъв начин да спрат заразяването с вируса. Това, което сигурно знаем, е, че се предава доста по-лесно от елементарния. Но протича без особени признаци, за разлика от южноафриканския ”, съобщи доцент Кунчев.

Кунчев напомни, че маските пазят близките, а не болния. Той е този, който разпръсква вируса, и в случай че има бариера, това смъква значително риска. Главният здравен контрольор не предлага да носим елементарна маска над 2-3 часа, защото се навлажнява и става пропусклива.

„ Шлемът защищава с пъти по-малко от елементарната хирургична маска. Дори използването на маски, само че вярното, е изцяло задоволително за елементарния човек в елементарни условия ”, добави доцент Кунчев.

Той акцентира, че никой в нищо не е сигурен, само че по досегашните наблюдения не се е удостоверило, че учебните заведения са „ страшни огнища на ковид ”.

„ С стартирането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. За това взехме решение да дадем тази опция единствено за три класа от горния курс да участват за две седмици. Ако има едно болно дете, доста е значимо в какъв кръг се движи. Разбира се, за тези, с които е най-близко, доста се усилва риска. В учебните заведения беше основан доста добър ред и като носене на маски, и като режим на придвижване. ”, съобщи доцент Кунчев.

Според доцент Кунчев няма по какъв начин да се потвърди, че човек се е заразил в ресторант, защото в него се обитава малко време, а преди този момент е посещавал и други места. Научни изследвания обаче потвърждават риска от визитата на заведения, изключително на нощните клубове. Относно тези, които имат намерение да отворят на 1 февруари, здравният контрольор акцентира, че ще бъдат глобени.

„ Разбирам ситуацията, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят там, в действителност би трябвало да получат някаква помощ, само че това не би трябвало да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво схващане, след учебните заведения идва техният ред ”, съобщи доцент Кунчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР