Търговище празнува своя Ден на града на 14 май за

...
Търговище празнува своя Ден на града на 14 май за
Коментари Харесай

Търговище празнува своя Ден на града на 14 май

Търговище чества своя Ден на града на 14 май за десета поредна година. Това е датата, към която годишно се организира Традиционният пролетен панаир.

През 1880 година княз Александър Батенберг със собствен декрет постановява всяка година да се организира " търг в Ески Джумая " (дн. Търговище), който да стартира на 14 май (1 май ст. ст.) и да продължава осем дни. От през вчерашния ден стартира тазгодишното 245-то издание на пролетния панаир, което ще продължи до 19 май. 

Официалният празник е признат с Решение на Общинския съвет в Търговище от 27 март 2015 година, част от Наредбата за символиката на Община Търговище. Към момента на приемането му градът няма публично одобрен празник в актуалните условия на развиване.

След дългогодишно изследване, проучване и разискване, е открито, че датата 14 май събира в себе си основаните настройки и стремежи измежду локалната общественост. Проектира Празника на Търговище в дните на панаира, със спецификата и очарованието на локалните забележителности, които се крият надълбоко в панаирната традиция. Пряко кореспондира с името на града и в най-голяма степен дава отговор на визиите за формален празник, се споделя в историческата информация, оповестена на интернет страницата на Община Търговище.

Приемането му за формален празник, като се изключи че дава отговор на античната историческа даденост, дава опция традицията на остарялото комерсиално средище да бъде заложена като символна основа и проекция за бъдещите дни на Търговище, един самобитен мост в развиването на града, обвързван с неговия лозунг: „ Бях, съм, ще бъда “.

Това разрешава на кмета на общината да приготвя и провежда богата и забавна празнична стратегия, води до разширение представителството на регионалния град Търговище на национално и интернационално равнище с гостуването на публични лица и делегации от побратимените градове по време на търговищкия панаир и утвърдилите се с времето Дни на Търговище, чийто център на осъществяване е точно датата 14 май, се споделя още в документа.

Княжеският декрет на Александър Батенберг от 10 януари 1880 година не прекъсва панаирната традиция и постановява годишното осъществяване на “търг в Ески Джумая " (дн. Търговище)  да става през първия  ден на май, по остарял жанр. По нов жанр датата е 14 май.

През  1984-1986 година са проведени първите панаирни “Дни на Търговище ”, разположени към датата 14 май. През 1987 година стартира цялостно възобновяване на традициите на панаира. През май 1992 година е намерено първото “Изложение Търговище “ и панаирната седмица  трайно се утвърждава в дните към 14 май.

Денят на Търговище тази година ще стартира с обред по издигане на знамената в центъра на града. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде връчено оценката „ Почетен жител на Търговище “ на поетесата Петя Цолова. В следобедните часове ще се състои гала по въвеждане в приложимост на персонализирана винетка към пощенска марка и пощенска картичка, отдадени на 245-тия Традиционен пролетен панаир и 90 години от именуването на Търговище. Вечерта ще има концерт на певицата Михаела Маринова, а по-късно – на група „ Остава “. Кулминацията на Празника на Търговище ще бъде светлинно дрон шоу над парка „ Борово око “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР