Ожесточената конкуренция за женски индивиди принуждава мъжките афали (наричани още

...
Ожесточената конкуренция за женски индивиди принуждава мъжките афали (наричани още
Коментари Харесай

Мъжките афали формират най-големите кооперативни общности в природата

Ожесточената конкуренция за женски човеци принуждава мъжките афали (наричани още бутилконоси делфини) да образуват групи за взаимопомощ на разнообразни равнища, вариращи от дребни " другарски компании " до съюзи, включващи десетки човеци.

Една от тайните на човешкия постепенен триумф се крие в неповторимата дарба за съдействие. Хората основават най-големите несвързани от родство общности - от другари до цели народи, с цел да работят дружно за взаимна полза. От тази позиция единствените животни, способни да съперничат на индивида, са бутилконосите делфини (афала, афалина) - създания с извънредно развити обществени умения, които им разрешават даже да усвояват ловни техники едни от други, а освен от родителите си.

Изследване на еколози от университета на Флорида демонстрира, че мъжките бутилконоси делфини образуват кооперативни групи на няколко равнища - от дребна " компания " до цялостен съюз от десетки човеци. 

Поведенческият еколог Ричард Конър и сътрудниците му са изследвали бутилконосите делфини, обитаващи залива Шарк край северозападното крайбрежие на Австралия, добавя Българска телеграфна агенция. Учените са наблюдавали държанието на над 200 мъжки екземпляра, като като са записвали с кого и какъв брой време прекарват те. Натрупаната през годините информация демонстрира, че животните образуват общественост на разнообразни равнища, която им разрешава да се конкурират сполучливо за женски.

Групите от по-ниско равнище се състоят от два до четири делфина, които могат да се обединят в съюзи до 14 мъжки, с цел да прогонят съперниците. Те от своя страна образуват общности от трето равнище - съюзи, които включват десетки екземпляри. Според учените това са най-многочислените от всички известни в природата несвързани от родство групи, които си сътрудничат, без да се брои индивидът.

Изследването е оповестено в The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР