Огромният пожар, който вилнее втори ден в района на Кресненското

...
Огромният пожар, който вилнее втори ден в района на Кресненското
Коментари Харесай

България гори! Пламват все нови и нови пожари

Огромният пожар, който вилнее втори ден в региона на Кресненското дефиле, към този момент е овладян от три страни. Критичен остава южният фронт, който е с дължина от към 2 километра, съобщи Дарик.

Над 530 души не престават борбата с огнената буря, която обхвана близо 7000 декара смесена гора в регионите на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна.

Това е най-големият пожар на територията на Югозападното държавно дружество, който се е случвал в миналото.

По-рано през днешния ден на евакуираните поданици на селата Ощава и Сухострел бе разрешено да се приберат по домовете си. Пожарът е локализиран и все още няма заплаха да стигне до обитаемоте места.

В селата остават да дежурят огнеборци, които при нужда ще провеждат нова евакуация.

Междувременно нов пожар гори край границата ни с Турция, съобщи bTV. Той е избухнал по обяд и по първични данни е тръгнал от пасбище. В момента горят сухи треви и шубраци сред селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник.

Към момента не е ясно каква повърхност е обхваната от огън.

На място са изпратени 5 противопожарни екипа от Хасково и 3 противопожарни автомобила.

Няма заплаха за локалното население.

Горски пожар се развихри и наоколо до границата с Македония. Около 15 дка дъбова гора и 30 дка сухи треви и шубраци се възпламениха през днешния ден по обед в Малашевската планина покрай границата.

Пламъците са били породени от човешка немарливост при боравене с открит огън в земеделска територия към 12:30 часа през днешния ден. Имало е забрането палене на стърнища.

11 горски и три високопроходими автомобила незабавно са почнали гасене и за два часа пожарът е бил сподавен.

" В момента се вършат минерализовани линии за недопускане на разпространяването му ", сподели инженер Росен Янев, шеф на ДГС-Струмяни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР