Огромен пожар горя в центъра на София тази сутрин. Пламна

...
Огромен пожар горя в центъра на София тази сутрин. Пламна
Коментари Харесай

Разследват палеж на бившето кино "Възраждане" в София

Огромен пожар пламтя в центъра на София тази заран. Пламна емблематичната постройка на бившето кино " Възраждане ". Пострадали няма.

Същата постройка пламтя и напролет на 2017 година, само че това не е първият случай на пожар в постройка монумент на културата. През септември 2017 пожар избухна в Минералните бани в " Овча купел ".

Година по-късно, през лятото на 2018 година, още веднъж огнена буря изпепели покрива на Царските конюшни в София.

През 2019 пожар имаше в един от някогашните тютюневи хранилища в Пловдив.

Същата година пламтя и къщата на „ Гешов “ на бул. " Патриарх Евтимий ", която се разрушава от над 20 години.

В края на ноември предходната година пожар имаше в емблематична къща на Петте кьошета при бул. " Скобелев ".

Сигнал за пожара е подаден в 7 ч. сутринта. На място идват 8 екипа на пожарната, а регионът е отцепен. По първични данни пламъците са почнали от покрива.

„ Основната задача на пожарната беше да хванем горенето в заварените граници и да ограничим неговото разгръщане в посока жилищните кооперации. До този миг не сме открили съществуване на хора “.

Емблематичната постройка на тогавашния спектакъл " Ренесанс " и някогашен профсъюзен дом на културата " Георги Димитров " е заявена като монумент на културата още през 1976 година, а няколко години по-късно е оповестена за исторически монумент на културата с национално значение. През 2003 година статутът на постройката е изменен.

Според подробния организационен проект се планува построяването на 12-етажен хотел.

Последно в постройката се обитаваше дискотека " Син Сити ", само че през 2016 година тя е затворена. По данни от Националния институт за недвижимо културно завещание последният капиталов план е импортиран на 13 октомври тази година. Той е за разрушение на постройката и създаване на хотел. Предоставени са обаче единствено чертежи за трафопост.

„ Имаме досега формирани протоколи - протоколът е от февруари месец тази година, когато от фасадата на постройката падна детайл. Тогава той заплаши живота на преминаващи жители “

През пролетта на 2017 година още веднъж имаше пожар на същото място. Тогава информацията беше за запалени боклуци от клошари.

„ Нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар. Това е типичен тип престъпност - подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, по-късно плочите премръзват и се афишира постройката за негодна “.

Собственик на постройката е хотелиерът Красимир Георгиев, само че той отхвърли коментар пред нашата камера. От Столична община оповестиха, че ще бъде санкциониран с 200 хиляди лв. поради безучастие, довело до увреждане на постройката монумент на културата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР