Ограничените бюджети не позволяват на местните кметове да развиват важни

...
Ограничените бюджети не позволяват на местните кметове да развиват важни
Коментари Харесай

Плевен и Ловеч остават в сянката на недостроената магистрала Хемус

Ограничените бюджети не разрешават на локалните кметове да развиват значими за общините планове Бизнесът в района се бори с дефицита на квалифицирани хора и спирания на тока Компаниите въпреки всичко виждат вероятност за развиване и възнамеряват нови инвестиции
Лоша инфраструктура, свиващо се население и лимитирани общински бюджети. Това е средата, в която областите Плевен и Ловеч се пробват да оцелеят и да се преборят с отрицателната щампа на Северозапада. Въпреки големия стопански дисбаланс с южната част на страната, районът съумява да се задържи над водата с обединените старания на по-активните кметове и немногото вложители.
Ограничените бюджети не разрешават на локалните кметове да развиват значими за общините планове Бизнесът в района се бори с дефицита на квалифицирани хора и спирания на тока Компаниите въпреки всичко виждат вероятност за развиване и възнамеряват нови вложения
Лоша инфраструктура, свиващо се население и лимитирани общински бюджети. Това е средата, в която областите Плевен и Ловеч се пробват да оцелеят и да се преборят с отрицателната щампа на Северозапада. Въпреки големия стопански дисбаланс с южната част на страната, районът съумява да се задържи над водата с обединените старания на по-активните кметове и немногото вложители.

Големите очаквания на локалните управляващи са две - че ще бъде въведена финансова децентрализация и че автомагистрала " Хемус " най-сетне ще бъде издигната. И двете на този стадий наподобяват далечни, само че и двете са основни, с цел да има съответни условия за бизнес и повече вложения. А това би понижило и приключването на хора към София и чужбина. Това стана ясно на срещата на бизнеса в Плевен и района, проведена от " Капитал " в четвъртък.

Въпреки компликациите и дребното нови вложители обаче, има открили се компании, които уголемяват производството си и отварят спомагателни работни места. Големият проблем за тях е и да намерят задоволително квалифицирани хора за новите позиции. Магистрален проблем Липсата на автомагистрала сътвори икономическа граница вътре в България и северната част изостана доста, сподели кметът на Плевен Георг Спартански. Това изсмуква капацитета от района, като изключително наранени от миграцията са по-малките общини. " Когато пристигна задграничен вложител, първото, за което пита, са транспортните връзки - железопътна линия, автомагистрала, летище. Бизнесът е като водата, той върви по най-малкото противодействие и не може да си губи времето и парите в административни процедури " , добави той.
Реклама
Регионът остава под дебелата сянка на недостроената автомагистрала " Хемус ", разяснява и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. За съпоставяне тя уточни преимуществата, които транспортната съгласуваност носи на Южна България. " Точно такива чакаме и за Северна България, чакаме ги от десетилетия. Това трансформира района в пленник ", добави тя.

Проблемни остават и връзките Север - Юг. Троянският проход е затворен сред 4 и 6 месеца от годината, тъй като АПИ не е в положение да чисти навяванията от южната страна, уточни кметът на Троян Донка Михайлова. По думите й с цел да може проходът да се употребява целогодишно, би трябвало да се построи защитно оборудване. Проектирането би коствало 20-30 млн. лева, а за строителството може да се употребяват средства от новите оперативни стратегии. " Водила съм диалози с няколко районни министри, всички поддържат концепцията, нито един не я е извършил ", сподели тя. Да работиш без пари Липсата на финансова децентрализация не разрешава на общините да заделят задоволително средства за финансови разноски, което изяснява и неприятното положение на пътищата, разясниха събеседниците. " Искаме една пета от налога на физическите лица да остава в общините, тъй като жителите получават услуги от общините. Искаме дребна част от налог облага на компаниите да остава при нас, тъй като когато вложителят пристигна, той желае ВиК, транспортна връзка, интернет. Чукаме по вратите на министерствата и получаваме толкоз, колкото Министерският съвет реши. Това не го разбираме по различен метод с изключение на ние, кметовете, да бъдем подвластен ", сподели Донка Михайлова, която е и заместник-председател на Националното съдружие на общините в България.

За да се оправи с дефицита на бюджет за финансови разноски, Троян е намерил отчасти решение - заеми от търговски банки, за което отново има нормативен таван. С такива средства обаче въпреки всичко общината е съумяла да придвижи построяването на нова спортна зала, както и да стартира реконструкцията на централния пазар, която се прави от общинска компания. По думите на Михайлова общинските компании са благонадежден механизъм, който не се употребява доста. " Имаме 5 общински сдружения, всичките са на облага и реинвестират ", сподели тя.

За лимитираните механизми, с които общините разполагат, решението на Плевен за привличане на вложители е поддръжката на локалните управляващи. " Липсата на административен рекет и изнудване на вложителя - това притегля ", сподели Спартански.
Реклама
Плевенските вложители В деня на срещата в Плевен стана ясно, че за пивоварната промишленост. Компанията ще влага близо 60 млн. евро, с цел да удвои потенциала си до 60 хиляди тона годишно. Проектът, който дълги години беше отлаган, ще завърши до края на 2024 година

Друга огромна инвестиция в града е разширението на завода за стъклен амбалаж " Рубин ". " Компанията към този момент вложи 100 млн. лева в рационализация на съществуващата база, в този момент следва уголемение с нови 100 млн. лева ", сподели Спартански. През погледа на бизнеса Компаниите в района като цяло са удовлетворени от средата, въпреки че проблеми не липсват. Но оценката им зависи и от гледната точка. " За мен тук е парадайс, тъкмо аз неприятна дума няма да кажа ", разяснява шефът на " Либозол България ", локалното комерсиално сдружение на немския производител на течни торове, Хусейн Ахриев - руснак, който живее в Плевен от 2000 година По думите му градът логистично е на доста положително място. А единствената му забележка е, че може да е по-чисто.

Положителна оценка с уточнението, че " постоянно може да е по-добре ", дава и изпълнителният шеф на немската " ВОСС аутомотив " Йордан Йовев. като нае пространствата на банкрутиралата " Литекс моторс " и сега за нея работят 570 души. Факторите, които са натежали за избора на Ловеч от 6 премисляни местоположения в страната, са били историята на града в машиностроенето, положителното посрещане от локалната власт и съществуването на терен, където бързо да стартира производството. Друг фактор е бил идното създаване на автомагистрала. Такава обаче още няма.

Проблемът с работната ръка също не е бил толкоз огромен преди четири години. " За нас квалификацията е доста значима. В същото време има наклонност хората да стават все по-ниско квалифицирани, а машините - все по-сложни. Това не е устойчива наклонност ", сподели Йовев. По думите му все по-често идват претенденти, които даже не са приключили приблизително обучение, а уменията на приключилите са все по-ограничени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР