Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване. Няма

...
Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване. Няма
Коментари Харесай

АБСУРДНО: 110 км дупка на турската граница – бежанците влизат транзит през Странджа

Оградата по границата с Турция не служи за възпрепятстване. Няма техника и видеонаблюдение в сектор 110 км в Странджа. Това сподели гл. комисар Росица Димитрова, шеф на Главна дирекция „ Гранична полиция “, пред Българска национална телевизия.

„ При тези условия, с неспособност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива мощ. Защото съкращаването на хора от „ Гранична полиция “, неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова обстановка сега границата да я познават единствено чиновниците на „ Гранична полиция “. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са подготвени, не познават територията ни “, уточни още Димитрова.

По думите ѝ обаче България се оправя през миналата година на фона на невиждан напън, какъвто в никакъв случай не е имало до момента. Предотвратили сме противозаконното прекосяване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са арестувани към 90 000 нелегално преминаващи.

„ Граничните управляващи, структурите на Министерство на вътрешните работи не са позволили тези хора да влязат в България – не мисля, че това демонстрира, че не се оправяме с мигрантския напън “, сподели Димитрова и изясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са записаните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е нарастването на миналите през Западно Балканския маршрут и към 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

Реклама

В Западно Балканския маршрут най-вече са регистрирани прекосяванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 пъти по-голям от този сред България и Сърбия. „ Ние задържаме навътре в страната ни мигранти, задържаме ги и на излаз. Правим го, с цел да пазиме Европа “, сподели Димитрова.

Тя удостовери, че един от арестуваните по случая с мигрантите край Локорско е някогашен граничар. Той е напуснал системата през 2008 година Два пъти обаче предходната година е спиран и арестуван с мигранти и има формирано досъдебно произвеждане против него.

Директорката на „ Гранична полиция “ означи, че за предходната година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и противозаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с дейно отнемане от независимост са едвам 159 души, останалите са санкции или условно наказване.

За миналата година в топ пет на обвинените за каналджийство са с изключение на български и турски жители, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, румънски, съветски.

„ Но има още една богата палитра на жители на страни на Европейски Съюз, които идват у нас, с цел да извършат тази незаконна активност. Те знаят защо идват – да я извършат. И нямат боязън от наказванията. Фактът, че ви ги изреждам, значи, че те са арестувани, привлечени са в качеството на обвинени и са получили своите присъди, само че тези присъди са дребни. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да стъпят на санкция или условно наказване, само че това не може да ги спре “, сподели Димитрова.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР