Официалните обувки, които някога бяха запазена марка за маниаците и

...
Официалните обувки, които някога бяха запазена марка за маниаците и
Коментари Харесай

Официалните обувки се завръщат след години господство на кецовете

Официалните обувки , които в миналото бяха запазена марка за фанатиците и млади консерватори, от ден на ден изместват маратонките като първи избор за мъжете, които се интересуват от мода.

Ромен Коста , 32-годишен парижки проектант, има голям избор, до момента в който преглежда обувките в жилището си на Монмартър: черни мокасини със здрава подметка, броги в занимателни цветове, кожени или велурени, с или без пискюли...

В последна сметка избира трицветни обувки, които съчетава с джинси и необятен черен пуловер, преди да се качи на велосипеда си и да тръгне за работа. За него маратонките са това, което е носил като младеж скейтър.

" Харесва ми да имам обувки за възрастни. В работата това е успокояващо за клиентите. Това ме кара да наподобявам по-сериозен ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

" А и остаряват по-добре от маратонките ", добави той.

Планове за свободното време

Бумът на маротнките от последното десетилетие към момента е мощен, само че има признаци на закъснение.
Данните на браншовия уеб страница Business of Fashion демонстрират, че 45% от добре облечените американски и английски мъже възнамеряват през 2023 г.да си купят обувки, спрямо към една трета, които избират маратонки.

Официалните стилове са на всички места по алените килими и стилните сцени, носени от трендсетъри като рапъра ASAP Rocky и американския артист и режисьор Доналд Глоувър.

Френският дизайнер Симон Порт Жакмюс - извънредно настоящ сега, съгласно стилните експерти, носеше черни мокасини и обу моделите си в тях на последното си ревю през декември, макар нашумялото си съдействие с Nike.
Някои към момента се борят да преодолеят старите трендове.

" Никога няма мокасини на ревю на Hermes ", споделя Пиер Харди , който управлява дизайна на обувки във френската марка. " Това в действителност беше обувката на десницата, на реакционерите. " Те може и да не са подобаващи за стилния подиум, само че Hermes към момента създава и продава мокасини, а Харди схваща за какво продажбите им са се нараснали.

" След затварянето на магазините на хората им омръзна всичко да е уютно. Сега имаме позволение да излизаме и желаеме елегантни, шикозни неща ", твърди той.

Смесвайте и съчетавайте

Същото се случва и оттатък океана във Англия, където елитният повсеместен магазин Browns " несъмнено е забелязал прекосяване от стилните стилове маратонки към по-официални обувки ", съгласно мениджъра по мъжко облекло Том Шердел.

" Тъй като виждаме, че на стилния подиум се появяват все по-малко маратонки, клиентите се преценяват с това и доста хора се стремят да съчетават ежедневни и сарториални детайли в дрешника си ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

Това бележи една огромна смяна спрямо предишното: носенето на публични обувки освен с костюми, само че и със спортно облекло, гащеризони - даже къси панталони.

" Има завръщане на формалния жанр, само че към този момент с удобен детайл, защото хората привикнаха с долнищата за джогинг и не желаеме да се връщаме към тесните облекла ", споделя Хюг Фошар от Uniforme, млада марка, която работи с марката Weston по нови версии на класическите си мокасини.
" Другото значимо нещо е, че маратонките се разпадат бързо - те не са издръжливи и мъчно се поправят ", сподели той, като уточни, че Weston предлага пожизнен ремонт.

" Трябва да спрем с тези облекла за боклука. "

Това може би е неизбежна част от стилния цикъл, защото новите модели маратонки станаха всекидневие, а цените за препродажба са неуместни (чифт Nike, планиран и носени от Кание Уест, беше продаден за 1,8 млн. $ през 2021 г.).

" Маратонките бяха за всички обстановки, за всички възрасти и те оставиха в сянка други обувки, които даваха по-солидна опора на мъжете ", споделя пред Агенция Франс Прес стилният историк Оливие Саяр.

" Но при всяка мода работи резултатът на бумеранга. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР