Одит на Сметната палата в Националната библиотека показа, че в

...
Одит на Сметната палата в Националната библиотека показа, че в
Коментари Харесай

Течове, книги по земята и културно наследство в риск показа одит на Националната библиотека

Одит на Сметната палата в Националната библиотека сподели, че в културната институция съвсем нищо не е наред. Близо 8 млн. книги не се съхраняват съответно, а в същото време заплатите на администрацията са към минималната. От Сметната палата оповестиха, че културното завещание в библиотеката е в риск.

След одит на активността и за интервала от 01.01.2014 година до 30.06.2016 година от Сметната палата са открили, че управленията на Министерството на културата и на Националната библиотека не са основали задоволителни условия за опазването на над 8-те милиона екземпляра, които съхранява библиотеката.

Причината е, че " активността на НБКМ е хронично недофинансирана. Разработените от Министерството на културата и одобрени от Министерския съвет общ и допълващ стандарти за финансиране на активността на Националната библиотека на база на индикаторите „ брой чиновници “ и „ брой закрити площи с размер над 12 000 кв.м. “ не регистрират статута й като държавен културен институт с национално значение, годишното повишаване на библиотечния фонд и незадоволителния сграден фонд за неговото вярно предпазване ", обявиха от палатата. 

Освен централната постройка, библиотеката разполага с още няколко парцела, а книгите там не се съхраняват съответно, споделят специалистите.

" Книгохранилищната рецесия на Националната библиотека датира още от 1964 година, когато е проведено първото външно книгохранилище в непригодена за задачата постройка. Всички взети след това управнически решения за превъзмогването на този проблем са еднообразно несъответствуващи ", допълват от Сметната палата, " преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място и стелажи, част от библиотечните единици са ситуирани по земята. "

В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е повреден, погубен или негоден. Това основава риск за влошено качество на предлаганите публични услуги по библиотечно-информационно обезпечаване, както и от риск от загуба на национално културно завещание, се написа още в прессъобщението на Сметната палата.

Администрацията на библиотеката е незадоволителна, заплатите на чиновниците са към минималната, а в това време работата им се усилва. Един чиновник на Националната библиотека се грижи за 39 хиляди екземпляра - доста повече книги, за колкото се грижат същите чиновници в Германия и Съединени американски щати.

" Част от издадените творби в страната не се дават за предпазване, библиотечните фондове не се обновяват в задоволителна степен, а българските жители са лишени от достъп до модерни издания. Дейностите по регистрация, обработка и надзор върху придвижването на библиотечния фонд в НБКМ не са проведени по метод, по който се обезпечава отбрана от загуба на библиотечни единици ", допълват специалистите.

Те дефинират като " съществено предизвикателство " опазването на културното завещание в библиотеката. Те са дали на министър Боил Банов 3 рекомендации, на шефа на Националната библиотека - доцент Красимира Александрова, 11.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР