рез изминалия месец представители на Народен театър Иван Вазов взеха

...
рез изминалия месец представители на Народен театър Иван Вазов взеха
Коментари Харесай

Представители на Народния театър взеха участие в две ключови за културния сектор в Европа конференции

рез миналия месец представители на Народен спектакъл „ Иван Вазов " взеха присъединяване в две интернационалните конференции, основни за културните политики в Европа и за съдействието сред европейски театрални институции.

Първата конференция - „ Единство в многообразието? Култура, завещание и еднаквост в Европа " - се организира на 15 и 16 април в гр. Антверпен, Белгия, по самодейност на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз и Агенцията за културно завещание на Фландрия.

Водещото желание на събитието бе да прегледа комплицираната връзка сред актуалната просвета и изкуства, културно-историческото завещание и идентичността на Европа през разнообразни вероятности. За задачата акцент беше подложен върху тематиките за културното разнообразие в Европейския съюз, за ролята на видовете културни институции и организации в редом протичащите процеси по запазване на историческото завещание и построяването на трайни връзки с публики на друга възраст и с друг обществен опит, за връзката сред медиите и културата, за визиите за Европа и нейното бъдеще.

Конференцията беше открита от министър-председателя на Фландрия Ян Янбон и от кмета на Антверпен Барт де Вевер. Изказвания в другите тематични панели направиха писателят Иля Леонард Пфайфер и философите Петер Слотердайк и Тинеке Беекман. В културната стратегия на събитието беше включено зрелище на световноизвестната белгийската хореографка Анне Тереза Де Кеерсмакер и нейната танцова компания Rosas, основано за Кралския музей за изящни изкуства на Антверпен.

Участие в конференцията взеха над 200 експерти от културния бранш в Европа, в това число представители на дирекции на Европейската комисия, на национални представителства на Комисията, специалисти от министерствата на културата на страни членки, представители на национални и общински културни институти, културни мрежи, неправителствения бранш, самостоятелни актьори и откриватели.

Второто основно събитие, в което взеха присъединяване представители на Народния спектакъл, беше пролетната интернационална конференция на Европейската театрална спогодба (ETC). Тя се организира от 17 до 21 април в гр. Нова Горица, Словения, под надпис „ Млади. Дръзки. Да разбием калъпа ". Домакин беше Националният словенски спектакъл в Нова Горица.

По време на срещата бяха коментирани значими тематики за европейския спектакъл като културното разнообразие, екологичната резистентност и пътищата за създаване на трайни връзки с най-младата аудитория. Като част от към този момент полаганите напъните на ETC за дейното замесване на младежката аудитория в театралния живот на континента, в границите на конференцията се състоя и фестивалът „ Млада Европа IV ", в границите на който бяха показани осем авторски продукции, основани от девет театъра от мрежата на ETC, особено за възпитаници.

В конференцията участваха близо 200 представители на театри и културни институции в Европа. Като пълноправни членове към мрежата на ЕТС се причислиха „ Шаушпилхаус - Цюрих " и „ Театро Равена ", а Националният трагичен спектакъл „ Иван Франко " в Киев стана асоцииран член. С тях, мрежата на ЕТС към този момент е формирана от 65 театъра от 31 страни.

По време на конференцията в Нова Горица, в продължение на Неформалната балканска театрална среща, извършена в границите на шоукейса „ НТ Мини " в Народния спектакъл в София през месец февруари т.г., беше извършена втора работна сесия, на която започнаха разискванията за правенето и подписването на меморандум за районно съдействие сред осем национални театъра от Балканите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР