одината в света на геополитиката завършва така, както започна –

...
одината в света на геополитиката завършва така, както започна –
Коментари Харесай

САЩ и Израел подсилват позициите си срещу Иран, включително на Балканите

одината в света на геополитиката приключва по този начин, както стартира – напрегнато в Близкия изток, премахване на хора, свързани с иранското държавно управление и напредване на военна техника. В навечерието на годишнината от убийството на военачалник Касим Солеймани на 3 януари, Техеран, Съединени американски щати и Израел не престават да провокират вълна на неустойчивост и да са в главните новинарски излъчвания по света. Поглеждането към последните събития, случили се в границите на няколко дни при започване на декември, единствено демонстрират какъв брой доста процеси се развиват по едно и също време и бързо.

На 10 декември, бомбардировачи Б-52 на американските военновъздушни сили направиха 36-часова задача от базата „ Барксдейл “ в Луизиана до Персийския залив - Това е втората сходна задача за три седмици – нещо нетипично като интензивност от подобен мащаб. Бомбардировачите направиха сходна задача от Северна Дакота към Залива на 21 ноември. Също през последните дни, администрацията на Доналд Тръмп глоби двама ирански разузнавачи с висши позиции в Техеран, за отвличането и евентуалната гибел на някогашния сътрудник на ФБР, Робърт Левинсън, липсващ преди съвсем 14 години. Междувременно, в Израел над 40 водещи компании в региона на сигурността и изкуствения разсъдък, бяха изумени от хакерска атака, зад която съвсем сигурно стои Иран.

U.S. military dispatches B-52 bombers to Middle East as show of force against Iran
— The Washington Post (@washingtonpost)
Посочените събития са сигнали за ескалация, те се допълват от няколко срещи на висши офицери от израелската войска с техните американски сътрудници, на които съгласно израелската преса са се обсъждали разновидности за отговор на иранска ответна офанзива в резултат на убийството на нуклеарния физик Мохсин Фахризаде. Иранските публични лица от ден на ден насочат закани, намеквайки, че ще отмъстят за интервенцията, осъществена отвън Техеран. Иран упреква израелците за убийството и има голям брой аргументи за това и макар че Израел не дава отговор на обвиняванията, публични лица от администрацията на Тръмп споделиха в американската преса, че за тях няма подозрение, че Мосад стои зад интервенцията против учения.

Съединени американски щати и Израел явно взимат насериозно иранската опасност и в последните дни двете страни започнаха съответни дейности за усилване на координацията сред военните си сили. Това включва процедури за взаимно засичане и въздържане на ракетен обстрел по израелски и американски цели. Въпреки че израелската войска не е мобилизирала към момента резервистите, централното командване има вяра, че възмездие от Иран ще има. Предполага се, че ще има оживление до края на годината, с цел да се обезпечи отдалеченост от старта на президентския мандат на Джо Байдън в края на януари. Иран има вяра, че новият американски президент ще е по-склонен да договаря, въпреки да няма безапелационни сигнали за това.

В предишното, иранските сили направиха редица набези против Израел като знак на възмездие, само че в огромната си част те бяха несполучливи. Например, през май 2018 година откакто израелски самолети поразиха ирански цели в Сирия, иранците дадоха отговор, само че ракетният обстрел от подчинени на Техеран шиитски милиции, беше прихванат от Противовъздушна отбрана системите на Израел в Голанските възвишения. Миналото лято, два екипа в Голан, тренирани от Хизбула в съгласуваност с иранската Революционна армия, пробваха да инфилтрират граничните линии към Голан и да слагат експлозиви против бронираната техника на израелските елементи там, само че бяха спрени.

През последните години, американските и израелски интервенции против Иран набъбнаха осезаемо из Близкия изток. Като част от така наречен „ междувоенна акция “, израелската войска извърши няколко стотин въздушни удара в Сирия в опит да приключи укрепването на позициите на Техеран в региона. През последните две години постоянно обект на удари бяха и контрабандни канали, през които се вкарват оръжия за Хизбула в Ливан. Тази година беше изключително тежка за Иран с убийството на военачалник Касим Солеймани през януари, взривяването на инфраструктура в нуклеарната централа „ Натанц “ през юли и отстраняването на Мохсин Фахризаде през ноември. Между тези събития имаше осъществяване на удари с дронове по ирански командири в региона на сирийско-иракската граница, където Техеран откри жизненоважна за ползите му мрежа за разузнаване и логистика.

Според отчети на израелската войска, Хизбула не наподобяват склонни да се въвличат в необятна районна ескалация и организацията прави всичко допустимо да отсрочи ирански ответни дейности. Все отново, иранците имат редица варианти, както в Сирия, по този начин и в Ирак, а доста евентуално и през техните съдружници в Йемен - бунтовническите сили на хутите, държащи още столицата Сана и които могат да застрашат комерсиалните линии на Израел през Червено море.

If unstopped, Iran will become ‘global bully,’ Netanyahu tells top Trump aide
— The Times of Israel (@TimesofIsrael)
Друга допустима заплаха е офанзива по израелски публични лица или посолства. Иран сподели оперативните си благоприятни условия през 2019 година с офанзиви с дронове и ракети по петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, провокирали трус в добива на кралството. Използването на дронове на такова огромно разстояние, е придобиване на опит, който Израел има вяра, че може да се приложи по отношение на негови позиции и жители. Специалистите по сигурност показват и офанзивата на българското летище „ Сарафово “ преди осем години като образец за необятната мрежа на Хизбула и опцията на Иран да подхваща набези по израелци надалеч от Израел. Ето за какво, през последната година и половина, израелските разследващи организации разположиха спомагателни хора и техника в региони, считани за рискови за израелските ползи и цели. Балканите са един от тези региони и по тази причина Мосад и укрепи структурите си в Албания и Македония, поради наличието на ирански оперативни лица в региона, и в България поради стратегическата ѝ позиция и огромната мрежа на Хизбула, която минава през страната.

В момента Вашингтон понижава наличието си в Близкия изток и Южна Азия, поради политиката на администрацията на Тръмп. Това решение е мощно подложено на критика както в Съединени американски щати, по този начин и от съюзнически страни. Ето за какво, с цел да подсигури изтеглянето, Пентагона разположи самолетоносач с бомбардировачи в Персийския залив, с цел да покаже на Иран, че би трябвало да внимава, с цел да избегне директна борба. Но районните упоритости на Иран не са потърпевши, макар всички удари. Огромно терзание съставляват про-иранските милиции в Ирак, за които американското командване твърди, че през последните седмици придвижват сили и разполагат техника с концепцията да извършат интервенции против американски позиции в Ирак. Милициите, известни като Хашд ал Шааби, са измежду главните принадлежности на Иран за въздействие в Близкия изток, а Багдад е стратегически значим за геополитическите позиции на Техеран. От години тези милиции подкопават иракския суверенитет и непосредствено заплашват институциите в страната, като за малко имаше мъртвило поради надигането на „ Ислямска страна “. С изтласкването на джихадистите обаче, милициите продължиха да окрупняват въздействието си и да въздействат непосредствено на взимането на решения в иракската столица. През последните шест месеца те направиха редица набези по американски елементи и даже конвои на Организация на обединените нации. Атаките се считат, че не са в цялостна съгласуваност с Иран, защото след убийството на Касим Солеймани, Техеран изпитва компликации с контрола върху цялата мрежа от организации. Това също е мотив за терзания в Съединени американски щати, защото милициите могат да стартират да работят неорганизирани и слепешката, с доста повече евентуални жертви и вреди.

Ruhollah Zam: EU powers boycott Iran forum over execution
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Полета на бомбардировачите Б-52, подсилването на израелски посолства и позиции по света, в това число на Балканите, хакерските офанзиви от Иран, напредването на милиции и техника из Близкия изток – всичко това приказва за мудна, само че сигурна ескалация, която може да избухне във всеки един миг. Иран няма доста мотиви за наслада. Един от главните съдружници в нуклеарната договорка от 2015 година, Европейски Съюз, също стартира да се отдръпва и има съществени аргументи за това. Насроченият за 14 декември стопански конгрес сред Европейски Съюз и Иран беше отсрочен, откакто европейски страни, в това число Франция, бойкотираха събитието поради изтезанието на видния ирански отстъпник и публицист, Рухола Зам. Наскоро пък Белгия започва делото против иранския разузнавач и посланик Асадола Асади, който е упрекнат в обмисляне на бомбена офанзива против ирански опозиционери в Париж. Тези дейности на Техеран на европейска територия са одобрявани все по-сериозни и работят против ползите на Иран и могат да бъдат вкарани в по-широката борба, разпростряла се към този момент на два континента.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР