Очевидно премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не

...
Очевидно премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не
Коментари Харесай

Захариева: Възможно е МС да отмени ветото за РС Македония без съгласието на парламента

" Очевидно министър председателят прави някаква външна политика, за която Министерство на външните работи не знае и ми направи усещане, че министър Генчовска не участва на огромна част от визитите. Когато и двамата са в РСМ и когато Петков има среща с техния министър председател, е необичайно, че Генчовска не участва ".

Това разяснява Екатерина Захариева - народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен външен министър, по Българска национална телевизия. През седмицата министър Теодора Генчовска разгласи, че България води две външни политики във връзка с Северна Македония – на Министерство на външните работи и на екипа по външна политика на премиера Кирил Петков.

Захариева счита, че Кирил Петков е поел ангажимент за рухване на ветото за еврочленството на РСМ.

" Знаем, че преди няколко дни министър Буяр Османи сподели в техните медии, че се готви някакъв документ, който е съвсем подготвен за сключване, само че аз персонално го разбирам, че чака да се подпише на междуправителственото съвещание ", сподели тя.

По думите ѝ ГЕРБ имат информация, че се приготвя ново междуправителствено съвещание при започване на месец май.

" Ангажиментът, който явно министър-председателят е поел, ще докара до това, че единодушието, което България години наред поддържа, ще се унищожи. Той не смее да го каже на висок глас в България, тъй като знае, че множеството българи ще го сметнат за национално изменничество

Захариева изясни, че юридически е допустимо Министерски съвет да промени преговорната рамка и да каже " да " за рухването на ветото пред Европейския съвет без единодушието на Народното събрание.

" Надявам се, че няма да успее, тъй като въпреки всичко има декларация на Народното събрание. Ако не желае да унищожава това национално единодушие и в случай че не желае българските жители да го мислят за народен изменник, е по-добре да пристигна в Народното събрание и да чуе какво споделят народните представители ", съобщи депутатът.

Екатерина Захариева описа и за вчерашната среща на българската делегация със сънародниците ни в РСМ.

" Нашите сънародници бяха обезпокоени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото единствено когато техните права са обезпечени ".

Според Екатерина Захариева ръководството е в цялостно неразбиртелство - единствено си неодобрява партиите, унищожава кворумите в комисиите - а нормално опозицията прави това. Депутатът разяснява и закриването на профилираните съд и прокуратура.

" Ако спецправосъдието беше бухалка, ние най-вече щяхме да желаеме неговото закриване ", акцентира Захариева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР