Очевидно има промяна в отношението на Газпром към страната ни,

...
Очевидно има промяна в отношението на Газпром към страната ни,
Коментари Харесай

Газпром вече говори с България. Информация от енергийния министър

Очевидно има смяна в отношението на " Газпром " към страната ни, защото от там към този момент реагират на опитите на служебното държавно управление на България да получи доставките на синьо гориво, които остават по изтичащия в края на годината контракт с съветския газов монополист. Това стана ясно от изявление на енергийния министър Росен Христов за бТВ.

" Според връзката с „ Газпром “ към една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна от там. Получихме отговор от „ Газпром износ “. Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия ", сподели Христов.

-->

" Изпратихме всичко, което желаеме да договорим, а те си взеха " таймаут ", с цел да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ", уточни министърът.

Той добави, че служебното държавно управление не желае да върви на арбитражно дело против „ Газпром “ и добави, че сега се прави всичко допустимо да се получат към този момент контрактуваните количества газ.

Според него постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.

„ Договорът с „ Газпром “ е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс “, добави той.

За ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът.

„ Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с „ Газпром “. Идеята е да имаме диверсификация на доставките “, посочи Христов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР