Очакват повишаване на рейтинга ниДържавният бюджет завърши 2018 г. с

...
Очакват повишаване на рейтинга ниДържавният бюджет завърши 2018 г. с
Коментари Харесай

Бюджетът завърши 2018 г. с излишък от 163 млн. лв.

Очакват повишение на рейтинга ни


Държавният бюджет приключи 2018 година с остатък от 163,5 млн. лева, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. За трета поредна година има остатък в хазната, което обезпечава еластичност при ръководството на държавния дълг, разясняват специалистите на министъра на финансите Владислав Горанов. България остава на трето място измежду страните от Европейски Съюз с най-ниско съответствие на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт, като през идващите три години прогнозите са дългът да продължи да понижава.

2018 година приключи с остатък в хазната в случай, че в закона за бюджета беше планувано да има недостиг от 1,1 милиарда лева Силното фискално показване на България откри отражение в годишните отчети на интернационалните рейтингови организации, като анализаторите показват, че постигнатата финансова непоклатимост, ниският държавен дълг и присъединението към чакалнята за еврото (ERM II) ще засилят в допълнение доверието към страната ни и са фактор за бъдещо покачване на рейтинга.

Приходите в държавния бюджет са 39,644 милиарда лева, което е с 3,7% над проекта за годината и с 4,327 милиарда лева повече по отношение на 2017 година Увеличават се както данъчните доходи, по този начин и усвоените пари от Европейски Съюз. Разходите на страната са 39,48 милиарда лева, което е единствено с 0,4% повече от проекта за годината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР