Очакваме този месец, след една наистина активна борба на държавите-членки,

...
Очакваме този месец, след една наистина активна борба на държавите-членки,
Коментари Харесай

Радев: Очакваме решението ядрената енергетика да се признае като зелена енергия

Очакваме този месец, след една в действителност дейна битка на държавите-членки, най-накрая решението нуклеарната енергетика да се признае като зелена сила. Това е един голям триумф. Това сподели президентът Румен Радев пред участниците в заключителното съвещание в София на Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна, Русия.

По думите на президента точно енергийната рецесия, която следим в международен мащаб, предизвика това трезво мислене за една чиста, налична, надеждна и икономична сила.

Тази година хазаин на форума е България, а 2021 година е оповестена за година на страната ни в Обединения институт за нуклеарни проучвания. Международната научна организация е учредена през 1956 година и в нея членуват 18 страни от Източна и Централна Европа и Азия, като сега 32 български представители от Българска академия на науките, СУ " Св. Климент Охридски ", Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " сътрудничат на института.

Държавният глава посочи, че форумът в София е доказателство за приноса на страната ни и на българските учени за развиването на научните стратегии на Обединения институт за нуклеарни проучвания.

Президентът уточни, че през годините от основаването си от Обединения институт за нуклеарни проучвания са потвърдили, че актуалната просвета може да се развива сполучливо единствено когато се обединят напъните на страните.

" Това се вижда от резултатите - като брой и качество на научните открития на института - единствено в нуклеарната физика са повече от 40, резултат от обединените старания на повече от 800 научни звена и институти от 64 страни ", означи Румен Радев.

Той уточни, че доста млади учени стартират своята кариера в Обединения институт за нуклеарни проучвания, където имат една внушителна научна инфраструктура, перспективни научни стратегии и задълбочени контакти с водещите научни звена на институти от целия свят.

Президентът изрази благодарност към ръководителите на стратегии и ментори за техните старания, професионализъм и безрезервност, с които приготвят младежите за науката, както и за това, че с активността си съхраняват и развиват научния капацитет на района и вършат по този начин, че научните достижения във значими области като астрофизиката, галактическата медицина, науката за тежките детайли да водят до действителен принос за нашето развиване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР