Настъпването на пролетта е свързано с разпространението на редица инфекциозни

...
Настъпването на пролетта е свързано с разпространението на редица инфекциозни
Коментари Харесай

Вирусите, които ни атакуват тази пролет

Настъпването на пролетта е обвързвано с разпространяването на редица инфекциозни болести с разнообразна клинична картина. Краят на зимния сезон бележи и спад в циркулацията на грип А, който се характеризира с по-тежко протичане и с увеличение на случаите на остри респираторни болести, провокирани от грип В. Клиничната картина при двата вида грип е сходна – висока температура, настинка, кашлица, мускулни болки и мощно изразена обща изнемощялост, разяснява доктор Анелия Зашева, лекар-специализант в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.

Риск от по-тежко протичане и затруднения имат децата в ранна детска възраст, възрастните хора над 65 години, бременните дами, пациентите, приемащи имуносупресивна терапия, както и тези с хронични болести. Хората, сложили си годишната противогрипна ваксина, са предпазени както против грип А, по този начин и против грип В и даже да се разболеят, протичането при тях ще бъде по-леко.
Редица други респираторни вируси също могат да ни разболеят и да ни причинят дискомфорт през пролетните месеци, предизвестява доктор Зашева. Такива са парагрипните вируси, човешкият метапневмовирус, бока- и риновирусите. Тяхното протичане рядко е тежко и признаците нормално отшумяват за няколко дни до седмица. Характерни са хремата, болките в гърлото, кашлицата.

Разбира се, не би трябвало да забравяме и за COVID-19, въпреки че за благополучие случаите на тежко протичане и потребност от болнично лекуване при него към този момент са доста по-редки, разяснява медикът.

В момента в страната се следи и доста нарастване на случаите на коклюш. То е мощно заразна въздушно-капкова зараза, причиняваща се от бактерията Bordetella pertussis. Първоначалните признаци на болестта са неразличими от другите респираторни инфекции, като седмица след тях се появява и присъщата пристъпна кашлица. Макар болестта да е особено най-вече за детската възраст, риск от заразяване има и при по-възрастните хора заради привършване на имунизационния имунитет. Заболяването при тях протича по-леко и присъщата кашлица може да липсва, само че все пак те са мощно заразни за близките. За да се обезпечи защита на новородените, които са най-уязвимата група, е целесъобразна реваксинацията на бременните в третия триместър.

Причинителите на вирусния гастроентерит се популяризират целогодишно, само че със стоплянето на времето нормално се следи нарастване в случаите им. Най-честите причинители са ротавирус, норовирус, адено- и астровирус. Заболяването протича с гадене, повръщане, коремни болки и температура.

За да се предпазим, е значимо да поддържаме персонална хигиена, като деликатно мием ръцете си, и заобикаляме потреблението на нечиста храна и вода. Особено деликатни би трябвало да бъдем при консумирането на храна, приготвена в заведения за хранене и заведения за бързо хранене. При лекуването от главно значение е рехидратацията и спазването на диета, а в случай че до два дни от началото на признаците не следим усъвършенстване в положението, е значимо да се консултираме с доктор, поучава доктор Анелия Зашева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР