Очаква се значително поскъпване на т.нар. дрешки бърза мода заради

...
Очаква се значително поскъпване на т.нар. дрешки бърза мода заради
Коментари Харесай

Край на дрешките по 5-10 лева, облеклата поскъпват двойно

Очаква се доста повишаване на така наречен дрешки бърза мода поради нова екотакса върху текстила. Предполага се, че още от идната година производителите на текстил ще заплащат данък, сходно на фирмите, които създават електроника и коли и това несъмнено ще се отрази на цената за крайния консуматор, която сигурно към този момент няма да е толкова ниска.

 

Целта на новите правила е да се понижи количеството боклуци, генерирани от промишлеността. Таксата е един от съставените елементи, защото в поддръжка на инструкция за отпадъците е записано, че страните от Европейски Съюз, би трябвало да обезпечат разделно събиране на текстил за повторна приложимост и преработване. Данни в отчета сочат, че в Европа 75% от изхвърлените облекла, са към момента годни за приложимост, без значение, че са избрани от притежателя като ненужни.

 

Актуалните правила ще обиден дрехи, аксесоари, одеяла, спално долни дрехи, пердета, шапки, обувки, матраци и килими, в това число и артикули, които съдържат текстилни материали като кожа, възобновена кожа, каучук или пластмаса.

 

Според статистиката в международен мащаб преработването на текстила все още, е по-малко от 1%, всяка година в общността се изхвърлят 12.6 млн. тона текстилни боклуци.

Шефът на Българската асоциация за текстил и кожа Йордан Беловодски удостовери, че таксата ще се отрази на бизнеса, в случай че се заплаща напълно от него и добави, че ще аргументи земетресения, които ще обиден най-много вносителите на облекла втора ръка.

 

За момента размерът на таксата към момента не е явен, само че съгласно Беловодски ще вдигне цените на облеклата, защото е тип индиректен налог. Новият данък няма да се отрази на производителите, които главно работят за външния пазар.

 

На международния пазар в последните години се регистрира свръхпроизводството в сектора и стихийно увеличение на отпадъците. У нас за последните 10 години продажбите на дрехи са нарастнали с 40%, а скокът в количествата текстилни боклуци е с над 50%. Така

годишно се изхвърлят повече от 100 хиляди тона облекла и битов текстил. Защо се случва по този начин – облеклата стават все по-евтини, бързо се продават и бързо се сменят, а евтината мода се следва всеобщо. Дрехите стават все по-достъпни и търсени от потребителите, като съвсем всеки купува повече тоалети, които се носят по няколко пъти, след което се изхвърлят, сочи отчет по поръчка на Българската асоциация „ Кръгов текстил ”.

 

Щандовете с облекла, които костват по 5, 10 и 20 лв. са към този момент нормална панорама в комерсиалните центрове. Материалите са евтини, само че кройките са в крайник с стилните трендове, по тази причина се и купуват. Въвеждането на екотакса обаче може да вдигне цената им с по 10-12 лева на численост, която  за множеството от тях значи двойно нарастване.

 

Бързата мода обаче към този момент е международен проблем, тъй като става един от най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб заради несъразмерното произвеждане на облекла, които се изхабяват единствено за месец или два. Така текстилната промишленост към този момент заема четвърто място измежду замърсителите след хранителната, строителната и мобилната.

 

В Европейски Съюз към този момент има страни, които са въвели екотаксата – Франция, Швеция, Унгария и Нидерландия. В развой по приемане са Литва, Латвия, Германия, Италия и Словакия. Първи са френските производители, които от 2007 година финансират разноските за разделно събиране, подбиране, преработване и дефинитивно оползотворяване на боклуци, генерирани от създадени от тях артикули. От началото на тази година Швеция последва образеца. В Белгия се ползва правилото на непринудено финансиране на разноските за текстилни боклуци от страна на производителите.

 

Мерки, насърчаващи действително кръговия метод, към този момент са въведени и в други европейски страни. Пример за това е Нидерландия, която е постигнала над 45% разделно събиране на текстила по отношение на общия пуснат на пазара. Във франция процентът е 38, а в Австрия – 20.

 

Законови условия за разделно събиране обаче работят единствено в 2 страни от Европейски Съюз – Франция и Естония. До края на тази година и България е длъжна да сътвори система за разделно събиране на текстила. Към момента това към момента не е изцяло регламентирано като механизъм и разделното събиране и отнасяне на текстилните боклуци се прави от частни организации на пазарен принцип.

Инфо: Уикенд

Тагове: цени поскъпване дрехи втора употреба Екотакса
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР