Обвинения за тероризъм са повдигнати за кибератаката срещу приходната агенция.

...
Обвинения за тероризъм са повдигнати за кибератаката срещу приходната агенция.
Коментари Харесай

5-15 г. затвор чакат хакера Кристиян за тероризъм

Обвинения за тероризъм са повдигнати за хакерската атака против приходната организация. Освен 20-годишния Кристиян Бойков, който до момента се разследваше за компютърно закононарушение, за тероризъм е упрекнат и Георги Янков, търговски шеф на компанията „ ТАД Груп “. Издирва се притежателят на компанията Иван Тодоров.

Новината за смяната на обвиняването на Кристиян и разширение на кръга на разследваните на кибераферата пристигна не от спецпрокуратурата, която пое случая, а от юрист Любен Казанлиев.

Текстът от Наказателния кодекс, по който се проверяват Бойков и Янков, и по който се чака да бъде упрекнат и Тодоров, планува затвор от пет до 15 години за закононарушения, целящи да основат „ ужас и боязън у популацията или да заплашат или да принудят орган на властта да извърши или да пропусне нещо “. Сред закононарушенията, изброени в този текст, са и компютърните.

Кристиян Бойков е упрекнат, че е причинител, а Георги Янков, който преспа една нощ в ареста на 4-то РПУ - за подстрекател.

Янков е пуснат нощес на независимост против паричната гаранция от 20 000 лв.. На независимост е и Кристиян, а притежателят на „ ТАД Груп “ Иван Тодоров, за който юристите на компанията настояват, че не се укрива, а е на планувано пътешестване в Канада, ще се търси по интернационалните канали.

Преди това от управлението на прокуратура оповестиха, че имат нови водещи версии за хакерската офанзива и че е открито, че над Кристиян, за който са безапелационни, че е нейният причинител, има гарант и подстрекател. Повече публична информация за следствието и до този миг няма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР