Русия отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия

...
Русия отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия
Коментари Харесай

Русия отбелязва Деня на победата

Русия отбелязва през днешния ден 79-ата годишнина от успеха над нацистка Германия по време на Втората международна война. Честванията минават под знака на войната на Русия против Украйна и взаимни обвинявания сред Москва и Киев за офанзиви против цивилни.

В Хабаровск се състоя най-големият церемониал в Далечния изток. Показани бяха именити танкове от времето на Втората международна война като Т-34, а също и нова военна техника, в това число ракетни комплекси " Искандер-М " и осъвременени ракетни системи за залпов огън " Ураган " и " Торнадо-Г ".

Главният церемониал на успеха по традиция е на Червения площад от 10 часа с присъединяване на 9 хиляди души и над 70 единици военна техника, а също и авиация.  

На парада ще приказва президентът Владимир Путин единствено два дни, откакто постави клетва за пети мандат на поста. За 21-и път Путин ще одобри парада в ролята си на висш главнокомандващ. За първи път той извърши тази функционалност през 2000-та година. 

Сред задграничните посетители на трибуните на парада ще бъдат президентите на Беларус Александр Лукашенко, на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, на Таджикистан Емомали Рахмон, на Туркменистан Сердар Бердимухамедов.

Ще се причислят към честванията и държавните глави на Куба - Мигел Диас-Канел, Лаос и Гвинея-Бисау.

Ройтерс отбелязва, че 9 май 1945 година е най-почитаната в Русия военна победа дружно с триумфа против Наполеон през 1812 година

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР