Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на

...
Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на
Коментари Харесай

Взрив от антибългарска реторика от страна на македонския елит

Обвинения към България в провокация и апели за прекратяване на Договора за добросъседство прозвучаха от страна на македонски политици и общественици след визитата на вицепрезидента Илияна Йотова и на министър-председателя Кирил Петков в Битоля предходната седмица, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Повод за бурната реакция стана откриването в събота на български културен център „ Иван Михайлов” в Битоля, на което участваха и външният министър Теодора Генчовска, както и народни представители от разнообразни политически сили.

Както неведнъж беше очебийно, недоволството измежду политиците беше поради избора на името на клуба – „ Иван Михайлов”.

Стево Пендаровски съобщи, че „ да се именува културен обект на разположение, което е потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война”, не оказва помощ за доближаването сред София и Скопие.

Отношение по тематиката взе и македонският министър председател Димитър Ковачевски, който съобщи, че Иван Михайлов е спорна историческа персона, която в РСМ се възприема по друг метод от другите хора. Той прикани българските управляващи да разрешат откриването на културен център за македонците в България. По време на конференция, отдадена особено на този въпрос, външният министър Буяр Османи сподели, че „ изборът на име на българския културен клуб беше провокация”.

„ Република Македония направи стратегическа неточност с подписването на Договора за добросъседство и съдействие с България, който ни сложи в неравностойна позиция”, съобщи Марян Гьорчев – някогашен македонски дипломат в България. Големият проблем, съгласно него, е приемането на термина „ обща история”, което дава право на София да се намесва за българско малцинство в Македония.„ За каква обща история приказваме, когато македонската антифашистка битка и третият райх на България са две противоположни страни в историята. Това е провокация от страна на България”, сподели още Гьорчев.

„ Фашисткото минало на България не може да се показва за европейска добродетел”, съобщи някогашният ръководител на македонския парламент Стоян Андов. „ Българското държавно управление с актуалната си политика нападна съществени евроатлантически полезности. И това не може да не засенчи цялостните вътрешни връзки в Европейски Съюз и даже в НАТО.”

Рашела Мизрахи – народен представител от ВМРО-ДПМНЕ, съобщи, че „ клубът " Ванчо Михайлов ", кръстен на човек с фашистки възгледи, е провокация, която няма допирни точки с добросъседството”.

Нейният съпартиец Илия Димовски прикани за преустановяване на договарянията с България, които директно или индиректно засягат историята, националната самородност и идентичността.

София Куновска – някогашен народен представител на ръководещата партия СДСМ, съобщи, че Договорът за добросъседство с България е нарушен в минимум два члена, което дава съображение за неговото прекратяване.

Реакция имаше и от страна на албанската общественост. В изказване водачът на Алианс за албанците Зиядин Села съобщи, че „ съседите би трябвало да се признават взаимно” и прикани България да признае съществуването на македонско малцинство, а Македония – на българско.

В общия хор против България се включи и някогашният вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията Никола Димитров. „ Македонската политика освен подхранва апетита на България и удостоверява, че ветото и продуктивно и работи в тяхна изгода, само че и не регистрира достолепието на македонския народ, който с съображение се усеща обиден и пренебрегнат, в това число от вчерашния церемониал в Битоля”, написа той в профила си във Facebook.

Демокрацията не дава право да се наскърбяват другите. Ако България желае да бъдем другарска страна, би трябвало да смени реториката, съобщи Петар Тодоров – член на Смесената комисия по история и обучение сред България и районен съд Македония.

Друг историк, добре прочут със своята антибългарска изразителност - Тодор Чепреганов, упрекна България, че с наличието на Илияна Йотова и Кирил Петков била дадена „ цялостна легитимност на нацисткия фашизъм, убийствата и цялостното отричане на комшия през ХХI век”. „ В случая Петков и политическото обграждане, което пристигна с него в Македония, амнистира и оправдава един етнически македонец, с непознато национално съзнание, който не признава македонската нация, език и просвета и се бори за побългаряване на македонците.”

Не остана по-назад и известният " колумнист " Ерол Ризаов, който написа, че случилото се е „ нова българска административна окупация”. „ Многогодишното българско несъгласие с възкресението на Ванчо Михайлов прерасна в нова административна окупация на бъдещето на Македония да не бъде член на Европейския съюз.”

Трябва да се подчертае, че всички обвинявания на македонските политици против България бяха популяризирани незабавно от всички сръбски медии в детайли.

Всъщност и досега не излиза наяве каква е повода да бъдат отправяни обвинявания към управляващите в България за откриването на културния клуб в Битоля, което, както всички политици обявиха, е конституционно право на жителите на районен съд Македония с българско съзнание. Вероятно те по този начин и не са разбрали, че не София е наредила той да носи името на емблематична за историята на Вътрешна македонска революционна организация фигура, каквато е Иван Михайлов. А българската делегация, участвала на откриването, беше там по покана на своите домакини от Културен център „ Иван Михайлов”. Но явно е значимо да се търсят мотиви за изостряне на тона и да се подхранва говорът на ненавист към България, тъй като в противоположен случай македонските жители може да отворят очи и да решат, че техните съседи не са толкоз черни и че виновността за несгодите и неналичието на прогрес е в техните политици./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР