Общото събрание на Българска фондова борса-София реши да промени името,

...
Общото събрание на Българска фондова борса-София реши да промени името,
Коментари Харесай

БФБ-София сменя името си

Общото заседание на Българска фондова борса-София реши да промени името, като отстрани думата „ София “ от названието на институцията. Тя към този момент ще се назовава Българска фондова борса АД.

„ Считаме, че по този метод името изцяло отразява дългогодишния статус на Българска фондова борса като единствен народен оператор на търговия с скъпи бумаги и други финансови принадлежности “, сподели Иван Такев, изпълнителен шеф на БФБ, оповестиха от пресцентъра й.

Акционерите на БФБ утвърдиха смяната на представителя на страната в Съвета на шефовете. Държавният специалист Христина Пендичева от Министерство на финансите заменя заместник-министъра на финансите Маринела Петрова в Борда на сдружението. Пендичева работи в дирекция „ Регулация на финансовите пазари “ в Министерство на финансите към този момент близо седем години. В това си качество тя взе участие в правенето на указания и позиции за Комитета по финансови услуги, Икономическия и финансов комитет, ЕКОФИН, КОРЕПЕР по отношение на разискването на актове на Европейски Съюз. Преди да постъпи в Министерство на финансите, Христина Пендичева заема експортни позиции в ING Пенсионноосигурително сдружение и ING Животозастраховане, както и в Комисия за финансов контрол. Мандатът й е за идващите две години.

На постоянното си съвещание, акционерите на БФБ одобриха също отчетите на Съвета на шефовете за активността на сдружението и политиката за използване на възнагражденията на членовете на СД; освободиха от отговорност членовете на СД за активността по ръководство на сдружението през 2017 г.; одобриха доклада на Директора за връзки с инвеститорите; утвърдиха отчета на записания инспектор за осъществената инспекция на годишния финансов доклад за 2017 година и заверения финансов доклад за миналата година; одобриха одитирания годишен консолидиран финансов доклад, годишния консолидиран отчет на СД за активността и отчета на записания инспектор за инспекция и легализация на консолидирания доклад на групата за 2017 година Общото заседание реши също половината от чистата облага на БФБ за 2017 година или 103 116.57 лева да се разпредели като дял, а остатъка да се отнесе за спомагателни резерви; одобри промени в устава; одобри годишния доклад на Одитния комитет за 2017 година и избра регистриран инспектор, който да извърши одит и легализация на годишния финансов доклад на сдружението за 2018 година БФБ е първото обществено сдружение в страната, което организира Общото си заседание и по електронен път – посредством иновационната електронна платформа за общи събрания ЕПОС на Централен депозитар.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР