Общото нарастване на износа на храни от България през последните

...
Общото нарастване на износа на храни от България през последните
Коментари Харесай

Износът на храни от България бележи постоянен ръст

Общото повишаване на износа на храни от България през последните 10 години е над 120%, като за предходната година той съставлява 7% от общия експорт на страната. Това съобщи основният секретар на Mинистерство на стопанската система Владимир Туджаров в неделя на откриването на Изложението FOOD EXPO, което се организира в Атина, с присъединяване на компании от близо 20 страни.

През тази година България е почетна страна-партньор в най-голямото ревю за бранша в южната ни съседка. Страната ни е показана с народен щанд, в който вземат участие 18 български компании от секторите на хранително-вкусова индустрия - млечна и месна индустрия, произвеждане на олио, брашно, ориз, бисквити, кексове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био артикули, минерални води, сокове и безалкохолни питиета, опаковки и други

Главният секретар на Mинистерство на стопанската система уточни в изявлението си, че хранителната индустрия е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни преимущества. Туджаров акцентира, че през последните години се регистрира растеж на производството на храни и питиета, в страната ни. По думите му производството на храни се реализира от над 6000 компании, като близо половината от тях са ситуирани на територията на Южна и Югозападна България, което е причина за положителните благоприятни условия за експорт към южната ни съседка.

По време на визитата си в Атина основният секретар на Mинистерство на стопанската система организира срещи с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция, и Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата. На тях бяха разисквани усилване на комерсиалните връзки, ограничения за поощряване на партньорството сред фирмите от двете страни, както и опциите за българските експортьори за присъединяване в други профилирани търговски панаири и изложби.

Туджаров посочи, че Гърция е обичаен търговско-икономически сътрудник на България, като през последните години се следи непрекъснат растеж на стокообмена сред двете страни. „ Тази наклонност се резервира и през 2017 година, като стокообменът отбелязва нарастване от 5.6% и надвишава 3 милиарда евро. Отбелязва се растеж, както в износа, по този начин и във вноса “, акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР