Общият размер на приходите на НЕК за първите 9 месеца

...
Общият размер на приходите на НЕК за първите 9 месеца
Коментари Харесай

Падане от високо – печалбата на НЕК се понижи близо 5 пъти и вече е 157 млн. лв.

Общият размер на приходите на НЕК за първите 9 месеца на годината е 2.5 млрд.лв. при 3.9 млрд.лв. към третото тримесечие на 2022 година Продажбите на компанията през енергийната борса понижават с 80% Средните борсови цени на тока за интервала падат с над 50% до 210 лева./МВтч, само че НЕК се пробва да компенсира с двустранни контракти
Драстичен спад на облагата от близо пет пъти регистрира Националната електрическа компания (НЕК) за деветте месеца на годината, когато сдружението записва чиста облага от 739 млн.лв., демонстрира. Все отново позитивният финансов резултат остава добър - до 157 млн. лева

Резултатите не са изненадващи и са в резултат на разнообразни фактори, главно свързани със стабилизирането на борсовите цени и спада в производството на ВЕЦ-овете, както и поради продължаващата повреда на ПАВЕЦ " Чаира ", въпреки тя да не намира място в доклада.

Реклама
Общата сума на отговорностите на НЕК понижава нищожно до 2.4 млрд.лв. при 2.6 млрд.лв. година по-рано. Въпреки това обаче те се обслужват и няма просрочия. Ниски цени и празни язовири Сред основите аргументи за забележителното намаляване в облагата на НЕК е спадът на борсовите цени на електрическата енергия след пиковите стойности през 2022 година. Например - за деветте месеца на 2023 година те се движеха приблизително към 210 лева./МВтч при над 500 лева./МВтч година по-рано. Въпреки това специалистите на НЕК акцентират, че са съумели да реализират доста по-високи продажни цени от настоящите на БНЕБ вследствие на подписани двустранни контракти.

През интервала НЕК е осъществила на БНЕБ и свободния пазар 833 684 МВтч електоенергия, което е със 74.8% по-малко спрямо регистрираните продажби за същия интервал на предходната година. Само на платформите на БНЕБ продажбите от компанията понижават с 80% спрямо доклада за деветте месеца на миналата година.

При по този начин настоящите пазарни цени на електрическата енергия и високите равнища на цените на въглеродните излъчвания през актуалната година компанията мъчно съумява да покрива цялостните разноски на електроцентралите с дълготрайни контракти с цел да взе участие пълноценно на свободния пазар, което рефлектира и в доста понижение на производството им за обсъждания интервал. Повече ток, по-малко пари В същото време количествата продадена електрическа енергия за клиентите на така наречен снабдител от последна инстанция (ДПИ) нарастват по отношение на равнището на продажбите на миналата година, като компанията е продала с 30% повече електрическа енергия, или общо 204 867 МВтч за деветте месеца на 2023 година. Заради по-ниските цени в парично изражение нещата наподобяват по-различно и макар че е продала повече ток НЕК е получила по-малко пари - 47 млн.лв. при 86 млн.лв. (-45%) година по-рано.

Този подробност от доклада на НЕК е значим, тъй като демонстрира, че редица компании към момента не са избрали снабдител на ток, макар че по закон трябваше да са сторили това още преди две години (края на юни, 2021 г.).
Реклама

Ако небитов клиент не е избрал снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, той се доставя от досегашния си снабдител (трите снабдителя на ЕРП), само че в ролята им на ДПИ. Това се случва на по-високи цени за да стимулира компаниите сами да изберат кой да ги доставя. Електроенергията обаче не е разходно перо за доста сдружения (малки офиси, книжарници и др.) с ниско ползване и по тази причина те избират да бъдат трансферирани служебно.

Влияние върху ниските резултати на НЕК има и по-слабото произвеждане от личните Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ - като спадът в производството на водноелектрическите централи е с 25% по отношение на същия интервал на 2022 година, или 1 522 985 МВтч, демонстрира още докладът. Къде изчезнаха приходите? Общият размер на приходите е доста по-малък - 2.5 милиарда лева при 3.9 милиарда лева за деветте месеца на 2022 година. Отделно - с към 60% спадат приходите от продажби, които към този момент са 1.2 млрд.лв. на фона на 3 милиарда лева за същия интервал на м.г. За сметка на това обаче приходите от фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) порастват доста и към този момент са 1.3 милиарда лева при едвам 832 млн. лева година по-рано, демонстрира още докладът.

Това обаче има своето пояснение - през 2022 година публичният снабдител бе отчасти обезщетен от ФСЕС в резултат на привършен предел на средствата за регулаторния интервал 2021-2022 година. Впоследствие обаче КЕВР призна заплащания на електрическата компания в идващото ценово решение за интервала 2022-2023 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР