Общият брой на украинците, избягали от страната си заради войната,

...
Общият брой на украинците, избягали от страната си заради войната,
Коментари Харесай

Защо в Германия идват толкова много украинци

Общият брой на украинците, избягали от страната си поради войната, стартирана от Русия, е сред 5,6 и 6,7 милиона. Според данните от август 2023, в Германия са били регистрирани общо 1,08 милиона от тях. Тя е и страната в Европейски Съюз, приела най-много бежанци от Украйна. На второ място в Европейски Съюз е Полша, която е приела с 968 000 украински бежанци, а на трето е Чехия - с 365 000 души. Данните са от нов отчет на Центъра за икономически стратегии в Киев (CES), а " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) помества на страниците си информация за него.

Според отчета почти всеки седми украинец е напуснал родината си след началото на войната, а милиони остават вътрешно разселени. Смята се, че към 1,3 млн. украинци живеят в Русия и Беларус, а останалите - главно в страните от Европейския съюз. По-голямата част от бежанците са висококвалифицирани дами и техните деца. 18% са на възраст сред 35 и 49 години.

Защо тъкмо Германия?

Защо толкова доста украинци се насочват таман към Германия? Вероятно една от главните аргументи са по-щедрите помощи, които се получават в страната. Авторката на проучването Дария Михайлишна показва: " Много страни ограничиха помощите, само че Германия е изключение. "

Само за съпоставяне: 56% от украинските бежанци, живеещи в Полша, сега получават държавна помощ, а в Германия този дял е 76 %. 62% от украинците в Полша споделят, че помощта, която им се отпуска, не им е задоволителна, с цел да покриват главните си потребности. В същото време едвам 9% от бежанците в Германия смятат помощите си за незадоволителни. Средната стойност за всички останали страни от Европейски Съюз по този индикатор е 23 %, показва ФАЦ.

Какви са помощите за бежанците?

В Германия бежанците от Украйна имат право на месечна помощ в размер на 502 евро за възрастен и сред 318 до 420 евро за дете (т.нар. Bürgergeld), както и на още добавки - да вземем за пример за наем и отопление. На други места - да вземем за пример в Чехия - помощите към този момент бяха понижени поради затрудненото финансово положение на страната. Предлагат се и бонуси на завърналите се - инструмент, който сега тестват Ирландия и Швейцария.

Именно готовността за завръщане на бежанците в разкъсваната от войната Украйна е въпрос, който тормози Киев. Управляващите се притесняват, че неналичието на квалифицирани служащи може да се трансформира в най-голямата спънка пред скъпо струващото възобновяване на Украйна, написа ФАЦ.

Каква част от украинците желаят да се завърнат в родината си?

Според изследването на Центъра за икономически стратегии, 63% от избягалите от войната украинци възнамеряват да се завърнат в родината си. Но значим аршин за това остават изискванията на живот в Украйна. Предполага се обаче, че колкото по-дълго продължава войната, толкоз повече ще спада и готовността за завръщане. С растежа на приходите на открито желанието за завръщане понижава, а някои виждат и по-добри благоприятни условия за своите деца в чужбина, отбелязва ФАЦ.

Според проучването, сред 1,3 до 3,3 милиона украинци могат да останат в чужбина. Тяхното неявяване би коствало на украинската стопанска система сред 2,7% и 6,9% напредък на брутния вътрешен артикул. 

Ръст на молбите за леговище

Междувременно подадените молби за леговище в Европа нарастват. В по този начин наречения ЕС+, в който влизат Европейският съюз, Норвегия и Швейцария, през първото полугодие на 2023 са били регистрирани общо към 519 000 молби - от жители на разнообразни страни. Това е с 28% повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година, заяви основаната в Малта Агенция на Европейски Съюз по въпросите на предоставяне на убежище (EUAA). Институцията чака до края на годината да бъдат регистрирани над 1 милион молби, в случай че съществуващата наклонност се резервира.

Най-големият дял от молбите за леговище се пада на Германия - страната е получила към 30% от тях. На второ и трето място са надлежно Италия и Франция. Приблизително 44% от молбите са били подадени от жители на Сирия, Афганистан, Венецуела, Турция и Колумбия.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Как войната в Украйна раздели фамилии на хиляди километри

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР