Общите загуби на световните автомобилни марки, които напуснаха руския пазар

...
Общите загуби на световните автомобилни марки, които напуснаха руския пазар
Коментари Харесай

Изчислиха колко са загубили световните автомобилни марки от напускането на Русия

Общите загуби на международните автомобилни марки, които напуснаха съветския пазар или преустановиха активността си в Русия, възлизат на към 38.5 милиарда $. Това умозаключение направи списание Avto.ru въз основа на обществени известия за въпросните загуби. Крайният резултат регистрира загубите както на производителите на коли, по този начин и на други марки, свързани с автомобилната промишленост като фирмите за горива и гуми.

Първата огромна вълна от известия за загуби на компании пристигна в края на лятото. Най-големи загуби разгласи British Petroleum, която освен имаше мрежа от бензиностанции в Русия, само че и участваше в огромни нефтени и газови планове. Според източници BP е изгубила към 24.4 милиарда $. Техните сътрудници от Shell оцениха загубите си на до 5 милиарда $. Shell обаче ще компенсира част от тази сума, тъй като продаде своите бензиностанции на Лукойл: договорката беше приключена в края на пролетта, само че сумата не беше разкрита.

Първият авто производител, който публично напусна съветския пазар през 2022 година, Renault загуби 2.3 милиарда евро - френската компания трансферира активите си, в това число завода в Москва, на съветските управляващи против символичната сума от 1 рубла. Освен това съществени загуби от прекъсването на дейностите си в Русия оповестиха Mercedes-Benz и Michelin.

През есента загуби регистрираха Toyota и Nissan. В случая с Toyota, до 660 милиона $ загуби са породени от прекъсването на съветския цех: в продължение на няколко месеца концернът трябваше да поддържа предприятието и да заплаща налози, без да получава доходи. Nissan, който напусна съветския пазар по същия сюжет на Renault, регистрира загуби от над 680 милиона $.

Други 550 милиона евро може да бъдат изгубени от Traton Group, която включва марките камиони MAN и Scania. Компанията ще трансферира активите си на нови притежатели при започване на идната година.

В края на октомври Mercedes-Benz разгласи продажбата на съветската благосъстоятелност на дилърската мрежа Avtodom. Подробностите за договорката не бяха разкрити, само че съгласно специалисти, в случай че в този случай е употребен сюжетът Renault / Nissan, тогава немската компания може да загуби до 2 милиарда евро.

В края на октомври компанията за гуми Nokian Tyres разгласи желанието си да се раздели с съветския цех. Продажната стойност на активите и в този случай не е публично оповестена, само че тя ще бъде почти 400 милиона евро. Самата компания към момента не е разкрила размера на загубите си. Volkswagen Group също възнамерява да продаде завода за сглобяване на коли в Калуга, като и там се очакат съществени загуби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР