Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка,

...
Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка,
Коментари Харесай

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Приблизително един на всеки пет възрастни в Съединени американски щати изпитва болежка, която продължава безкрайно месеци наред.

(Във видеото може да научите повече за: Проф.Стоилов: Артритите са тежи и инвалидизиращи заболявания)

Въпреки това единственото дейно лекуване, с което разполагаме до момента, включва болкоуспокояващи, които могат да провокират пристрастяване и рядко са задоволителни.

За да схванат по-добре механизмите, които стоят в основата на хроничната болежка, неврологът от Университета на Пенсилвания Майанк Гаутам и сътрудниците му се стопират на наклонността епизодите да се провокират единствено от едно допиране.

Докосването се разпознава от редица механорецептори в тялото ни. Някои от тях се задействат при лек напън, до момента в който други изискват доста по-силно влияние, с цел да се задействат.

Комбинация от болкови неврони (ноцицептори) и неврони на допира оказва помощ на телата ни да решат дали нещо е неприятно или не. Връзката сред тези два процеса е това, което ни разрешава да прекъснем сигнала за болежка, да вземем за пример посредством разтриване на мъчително място.

Гаутам и екипът му употребяват композиция от светлинни генетични принадлежности и високоскоростни изображения, с цел да проучат по какъв начин работи един от тези бързодействащи и най-чувствителни механорецептори, Aβ-LTMRs, при мишки.

Когато откривателите деактивират Aβ-LTMRs, мишките демонстрират понижена реакция на нежно допиране, както се очакваше. Но това също по този начин основало по-голяма реакция в болковите неврони и централната нервна система на мишки, на които било приложено лекуване, което ги предиздвикало да изпитат хронично инфектиране.

Това демонстрира, че като се изключи че усещат досег и способстват за локалното разкриване на болежка, Aβ-LTMRs играят роля и в медиирането на болковия отговор в цялото тяло при съществуване на инфектиране.

Когато екипът съзнателно задейства Aβ-LTMRs при мишки с инфектиране и функциониращи рецептори, опитните животни реагират по метод, който демонстрира, че изпитват локализирана болежка. Активирането на същите рецептори в по-централизирана част на нервната система, наречена гръбначен дирек, обаче понижава болката при тези мишки.

Заедно тези резултати разкриват, че Aβ-LTMRs способстват за чувството за болежка, провокирана от досег, на локално равнище, само че също по този начин оказват помощ за потискането ѝ в световен мащаб.

Това би могло да изясни за какво активирането на рецепторите надалеч от мястото на пострадване посредством електрически нервни стимулации може да успокои болката.

" Допълнителни лечебни процедури в действителния живот, в това число масажната терапия и електроакупунктурата, евентуално включват активиране на Aβ-LTMRs за техните удобни резултати ", подозират откривателите.

В по-крайни случаи хроничната болежка може да ограничи способността на индивида да работи или даже да извършва доста от най-основните житейски задания, като хранене и сън. Тя химически нарушава способността за контролиране на страстите, което води до спомагателен стрес, възприятие за виновност, бодърствуване и даже личностни промени.

Разбирането на това по какъв начин всички разнообразни процеси работят дружно, с цел да алармират за болежка в телата на бозайниците, ни доближава към намирането на по-безопасно и надеждно облекчение.

Статията е основана с информационна цел. Ако имате терзания за здравословното си състояние-потърсете експерт!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР