Общинските съветници от "Демократична България" разкритикуваха проектобюджета на София за

...
Общинските съветници от "Демократична България" разкритикуваха проектобюджета на София за
Коментари Харесай

Демократична България: Бюджетът на София за 2020 г. е бакалска сметка

Общинските съветници от "Демократична България " разкритикуваха проектобюджета на София за 2020 година и оповестиха, че ще гласоподават против него.

Ето цялостният текст на позицията на "Демократична България ":

Демократична България ще гласоподава срещу Бюджет 2020 за София. Общинските съветници от групата ни са определени с явен и безапелационен мандат, произлизащ от предизборна стратегия, издигната върху съответни ограничения и стратегически цели за развиването на града. Днес ние не виждаме тези цели, отразени в проектобюджета на госпожа Фандъкова. Виждаме просто още от същото, което София получава към този момент следващ мандат.

В Бюджет 2020 липсват действителни цели. Заявената като приоритет цифровизация, получи място в бюджета часове преди днешното разискване и то след неколкократни настоявания за това от страна на Демократична България.

В Бюджет 2020 липсва аргументация. Гражданите по този начин и не получиха безапелационни причини за повдигането на налозите или за следващото механично нарастване на средствата за непорочност, направено без Следствен отдел към окръжна прокуратура да има нито идея, нито подготвеност да вкара новия принцип „ замърсителят заплаща “.

В Бюджет 2020 липсват визия и упоритост. Вместо да бъде инструмент за развиване, обмисляне и осъществяване на политики, той е просто бакалска сметка, машинален общ брой от планирани доходи и разноски, някои от които са потвърдено нереалистични.

В Бюджет 2020 липсват регионите. Той не е въображаем през тяхната призма – в него липсва визия за развиването им, както и пояснение за какво огромна част от поисканото от тях финансиране не е включено в плана.

В Бюджет 2020 липсва грижата на положителния собственик. Столична община би трябвало да одобри дейни ограничения за повишение на приходната част, с цел да си обезпечи по-добра събираемост, по-високи доходи от общинските сдружения, действително налагане и събиране на наказания от всички извършители, образуване на повече доходи от такси за действително употребени услуги (в това число и платено паркиране), а не от по-високи налози.

Какво предложихме на Столична община:

да потвърди уговорката си към дигитализацията, като планува в Бюджет 2020 категорично перо за реализацията й;
до момента в който търси дълготрайно решение, да компенсира с ваучери за частни детски градини некласираните в общинските ясли и детски градини;
да върне Витоша на жителите, като обезпечи съответен превоз, добра поддръжка и условия за зимни спортове в естествения парк;
да усъвършенства положението на въздуха в София, като планува средства за спомагателни 3000 улични дървета за София;
да планува средства за поддръжка и ремонт на детайли от тролейната и трамвайната мрежа, които са решаващи за сигурността, бързината и удобството на пътниците;
да обезпечи почтени заплати в общинските театри;
да планува средства за изкупуване на земи;
да поддържа с умишлен бюджет науката и идейните проекти;
да възнамерява реалистично там, където до момента няма положителни резултати – да понижи заложените сега доходи от дивиденти от 3.5 млн. лева на 100 хиляди лева.;
да възнамерява амбициозно там, където има неосъществен капацитет – да извади на фондовата борса 20% от капитала на “Софийски имоти” ЕАД.

Предложенията на Демократична България към бюджета за 2020 година не съставляват машинален общ брой от ограничения за харчене на пари, нито грандомански планове с заричане за краткосрочно решение на многопластовите проблеми на града.Те са резултат от целенасочени дейности и са отражение на визията ни за интегрирани политики за градско развиване. Това е метод, чужд за Столична община. Но е единственото решение за преход оттатък познатите рамки на „ работа на парче в един раздробен град “, към последователно консолидиране на интелигентни решения за по-ефективни градски системи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР