Общинската избирателна комисия в Септември отказа да прекрати правомощията на

...
Общинската избирателна комисия в Септември отказа да прекрати правомощията на
Коментари Харесай

ОИК отказа да прекрати правомощията на кмета на Септември

Общинската изборна комисия в Септември отхвърли да приключи пълномощията на кмета на общината Марин Рачев, оповестява БНР.

Искането беше импортирано от Инициативния комитет " Да спасим община Септември ", който се базира на решение на Върховния административен съд, доказващо, че Рачев е в спор на ползи.

Отказът на Общинската изборна комисия е взет с две трети болшинство.

Мотивът е, че съгласно правосъдното решение Марин Рачев е бил в спор на ползи по време на първия си кметски мандат, който към този момент е завършил. При това състояние комисията не може да постанова наказания за предходен интервал. Законодателят не планува фигура при определен кмет, което значи, че с новия си кметски мандат Рачев извършва и нова служба.

Според решението на Върховен административен съд от 3 януари тази година Рачев е бил в спор на ползи, внасяйки в предходния общински съвет предложение за одобрение на градеж на хотел върху преобразувана горска територия на компания, чийто притежател е майката на Рачев - Спаска Рачева.

Решението може да се апелира в 7-дневен период пред Административния съд в Пазарджик.

На 1 февруари 2018 година служители на реда претърсиха постройката на община Септември. Операцията против корупцията по високите етажи на властта бе извършена под управлението на Специализираната прокуратура. Над 50 служители на реда правиха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше упрекнат за ощетяване на общината с над 200 000 лева посредством умишлена занемареност и неизгодна договорка. Първоначално съдът му дефинира гаранция от 250 000 лв., а по-късно тя бе понижена на 130 000 лв..

Освен това Марин Рачев има към този момент една условна присъда, постановена от Пазарджишкия областен съд за укриване на налози за над 118 хиляди лв., посредством погрешни заявления, подписани от брачната половинка му. Условната му присъда се отнася за отминал интервал - 2006-2007 година. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР