Община Варна е обявила търг за възлагане на обществена поръчка

...
Община Варна е обявила търг за възлагане на обществена поръчка
Коментари Харесай

С 1.8 млн. лв. Варна ще поддържа неработеща билетна система за градския транспорт

Община Варна е оповестила търг за възлагане на социална поръчка на стойност 1.8 млн. лева за извънгаранционна поддръжка на автоматизираната си билетна система, която трябваше да обслужва градския превоз. Тя е измежду главните съставни елементи в план на стойност 115 млн. лева, финансиран по Оперативна стратегия " Регионално развиване ", само че се трансформира в един от най-големите провали на локалната администрация през последните години.

След трикратно отсрочване

срокът за окончателното привършване на плана - 9 юли 2015 година, бе плануван за същата дата на 2016 година Въпреки това автоматизираната билетна система в градския превоз на Варна, чиято стойност е 8.3 млн. лева беше демонстрирана в " пилотен " вид едвам в края на ноември м.г. По време на шумната ПР акция ръководителят на плана Биляна Якова сподели пред публицисти по какъв начин работи единствено една от всички 304 машини инсталирани по спирките и в рейсовете на публичния превоз в града.

Билетна система не може да бъде приведена в употреба

и до този миг поради зле проведена социална поръчка и пропуски при подписване на контракта сред нейния реализатор – Консорциум " Обединение съвременен превоз " и Якова. След неведнъж отклонение на въпроса какви са аргументите за това, ръководителят на плана отговори, че съгласно подписания контракт е трябвало да бъдат доставени " фискални, само че не и фискализирани устройства ". Затова нямало по какъв начин те да бъдат свързани в системата на Национална агенция за приходите. По тази причина с " Обединение съвременен превоз " при започване на януари т.г. бе подписан нов контракт на стойност 1.5 млн. лева за доставка на в допълнение съоръжение. Заради изтеклия период за осъществяване на плана обаче за покриване на разноските бе изтеглен заем от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Обявлението за възлагане на публичната поръчка за

поддръжка на неработещата билетна система

е оповестено на 4 април т.г. В него е записано, че при осъществяването й " следва да се извърши извънгаранционна поддръжка, включваща техническо обслужване и редовно администриране, както и услуги по актуализация и спомагателни консултантски услуги за застраховане на работата й ". Това би трябвало да стане, посредством даване на профилиран оперативно-технически личен състав и спомагателна доставка на съставни елементи " при нужда ".

Системата за уведомяване в действително време за придвижването на рейсовете от градския превоз във Варна вче втора година работи също в " тестов режим ".

Като метод за възлагане на поръчката е определен разновидността

" договаряне без авансово съобщение ".

Основанието за това е, че софтуерът на автоматизираната билетна система е създаден от компанията " Балистик сел ", съучастник в " Обединение съвременен превоз ", което е доставило машините. По тази причина " Балистик сел " има авторските права, както и право на индустриална благосъстоятелност върху софтуера. По силата на подписания контракт обаче Община Варна е получила единствено безкрайно във времето право да го употребява. В обявлението за откриването на процедурата по възлагане на публичната поръчка е записано също, че това е станало " при неналичието на експлицитна уредба в контракта и според Закон за авторско право и сродните му права ".

При по този начин уредените връзки с " Обединение съвременен превоз " Община

Варна не разполага с правото да обновява

и надгражда автоматизираната си билетна система, макар, че още при сключването на контракта е било ясно, че такава нужда ще се прояви в границите на извънгаранционната поддръжка на системата. Данни за надграждане на приложния програмен продукт на съществуващата автоматизирана билетна система не могат да бъдат предоставени на трети лица, защото това би довело до нарушение на авторски права, чийто собственик е " Балистик сел ".

В продължение на към този момент две години от администрацията на варненския кмет Иван Портних разпространяваха спорна информация за

аргументите, довели до неуспеха на плана

" Интегриран градски превоз на Варна ". Въпреки това още през август 2015 година, в навечерието на извършените тогава избори за локална власт, в границите на акцията за гласност по плана бяха изхарчени 800 хиляди лева за листовки, ПР изявления в медиите, образуване на събития и други Част от акцията бе и " пилотно " пътешестване по така наречен BRT кулоар (бързо автобусно трасе), който трябваше да бъде най-мащабния съставен елемент от системата за интегриран градски превоз във Варна. За него обаче също няма изгледи скоро да бъде въведен в употреба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР