Община Стара Загора приключи проект BG16RFOP001-1.006-0003 “Модернизация и развитие на

...
Община Стара Загора приключи проект BG16RFOP001-1.006-0003 “Модернизация и развитие на
Коментари Харесай

Община Стара Загора изгради модерна система за управление на трафик

Община Стара Загора завърши план BG16RFOP001-1.006-0003 “Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в град Стара Загора – фаза ІІ ”. Той подчертава главно върху основаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски превоз с по-малко ползване на сила, създаване на по-достъпна вторична инфраструктура на публичните транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни типове градски превоз.

„ Правим всичко допустимо градският превоз в община Стара Загора да бъде на едно от високите равнища освен в България, само че и в Европа. По този метод се обезпечават по-ниски равнища на замърсяване на околната среда, които не оказват нездравословно въздействие върху здравето на хората и върху самата природа “, откри срещата отрасловият зам.-кмет Йордан Николов. Той подчертава върху многокомпонентността на осъществявания план, която включва и създаване на Система за надзор на трафика.

„ С напълно нови контролери бяха оборудвани общо 37 кръстовища. Новите и съвременни устройства са доста по-функционални. Бяха сменени всички светофарни секции с нови лед такива и са построени нови два светофара на едни от най-натоварените кръстовища, както и четири  пешеходни светофара с бутон за поръчка, снабдени с контролери, което разрешава безвредно секване на пешеходците “, обясни  Младен Заманов, част от колектива извършил съставен елемент „ Изграждане на система за ръководство на градския превоз в Стара Загора “. С въведената нова система се разрешават няколко метода за ръководство на трафика. Най-важният е съгласуваност сред кръстовищата, другият метод е гъвкаво ръководство, което работи като контролира продължителността на зеленото време посредством данните от конфигурираните трафик детектори. Третата съществена функционалност на светофарите сега е обезпечаване на приоритет на транспортните средства, обслужващи градския превоз. За задачата всички рейсове и тролеи са оборудвани с модеми, които разрешават непрекъснатото следене на рейсовете и тяхното разписание, описа още Заманов. От думите му стана ясно, че друга значима част от дейностите по плана е построеното видеонаблюдение. „ Камери са сложени на светлинно – контролирани кръстовища и на  основни кръстовища в Стара Загора, което разрешава цялостна визия за моментния трафик в града “.

„ На всички кръстовища има построена оптична съгласуваност, която се предава на сървъри, ситуирани в постройката на общинска администрация “,разказа още Атанас Пашов, началник  отдел „ Административно и осведомително обслужване “.

„ Благодарение на всичко, което беше построено сега няма проблем с нововъведените зелени талази за напредване. На светофарите няма струпване на коли, както беше преди “, сподели още зам.-кметът. Той подсети, че в процедура е и социална поръчка за 33 нови електробуса, които да добавят автопарка на общинското сдружение „ Тролейбусни и автобусни транспорти “. Стана ясно още, че Община Стара Загора ще кандидатства по стратегия „ Life ” за създаване на нова транспортна скица, която да задоволи потребностите на всички ползватели на публичния превоз в града.

На присъстващите беше демонстрирано по какъв начин работи системата в действително време, както и натовареността на няколко кръстовища.

Участие в събитието взеха още Мирослава Шопова шеф на отдел „ Европейски стратегии и интернационално съдействие “, Бояна Делева, шеф отдел „ Транспорт “, Добрин Влайков, шеф на звено „ Градска подвижност “.

Общата стойност на плана е 14 727 612.40 лв., от които личният принос е в размер на близо 760 хил.лева, а останалото е финансиране от БФП.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР