Община Пловдив отчита ръст в постъпленията от туризъм, като приходите

...
Община Пловдив отчита ръст в постъпленията от туризъм, като приходите
Коментари Харесай

Пловдив отчита ръст на приходите от туризъм

Община Пловдив регистрира растеж в постъпленията от туризъм, като приходите на хотелиерите за интервала януари-август са с над 6 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това оповестиха от пресцентъра на общинската администрация.

През последните години градът става все по-желана туристическа дестинация и среда за бизнес в областта на туризма. Видимо е повишен потокът от задгранични туристи, които се разхождат в града, посещават забележителностите и музеите или се забавляват в заведенията.

В резултат на това приходите от туристически налог в общината до края на август възлизат на над 250 000 лв., което е с 8 % повече от тези за същия интервал на предходната година. Тези приходи пък обезпечават 72% от общия бюджет на Годишната стратегия за развиване на туризма в Града под тепетата през тази година.

От началото на годината съществено нарастване има и на средствата, събирани от такси за категоризиране на туристическите обекти. Техният размер е с 45 на 100 повече от събраните за същия интервал на 2016-а.

Експерти в общината плануват през септември и октомври да има още по-голямо нарастване на приходите от туризъм, което ще е резултат от многочислените културни и събитийни прояви, които предстоят в града. Културната стратегия е доста богата и включва Празници на Стария град, Осмата интернационална среща по туризъм, Панаир на занаятите, Нощ на Пловдив и доста концерти, спектакли, фестивали от програмата на Есенния салон на изкуствата.

Пло̀вдив е вторият по величина град в България, в който живеят 343 424 индивида, по данни от края на предходната година. Благоприятното му местонахождение е оценено от дълго време и е пособие за възхода му през вековете. Градът се намира в западната част на Горнотракийската равнина, на двата бряга на река Марица - четвъртата по дължина у нас, която се влива в североизточната част на Бяло море. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, заради което постоянно е именуван „ Градът под тепетата “. Пловдив е управнически център на област Пловдив, община Пловдив, община Марица, община Родопи и се явява най-голямото стопанско ядро на Южния централен регион.

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се наблюдава от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в рамките на днешния град стартират от VI хилядолетие прочие н.е., а от каменно-медната ера (IV-III хилядолетие прочие н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го подрежда измежду най-древните непрекъснато населявани градове в света. Запазени и консервирани са антични монументи като античния спектакъл, римския одеон, агората (римския форум), римския стадион, късноантична постройка „ Ейрене “, епископската базилика, дребната базилика и други.

Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна промишленост, на услугите, туризма и осведомителните технологии.

В Пловдив се организират голям брой културни прояви: Международният панаир (пролет и есен), интернационалният сценичен фестивал "Сцена на кръстопът ", "Капана фест " (в арт квартала на града), "Нощта на Пловдив ", музикалният конгрес "Sounds of The Ages ", интернационалният фолклорен фестивал "Пловдив " и доста други.

Пловдив е градът от България, определен за европейска столица на културата за 2019 година взаимно с още един европейски град - Матера в Италия.

Девизът на Пловдив е "Древен и безконечен ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР