Община Горна Оряховица намалява през зимния сезон пясъка, използван при

...
Община Горна Оряховица намалява през зимния сезон пясъка, използван при
Коментари Харесай

Община Горна Оряховица намалява ползването на пясък за по-чист въздух



Община Горна Оряховица понижава през зимния сезон пясъка, употребен при снегопочистването поради замърсяването на въздуха. Това заяви заместник- кметът на железничарския град инж. Николай Георгиев.
За сметка на пясъка и лугата са купени скъпи химически материали, с които се почистват улиците на града, с цел да се понижи запрашаването след зимния сезон. Сред другите краткосрочни ограничения са, инспекции по адреси, за които има сигнали, че с изключение на твърдо гориво- дърва и въглища, се горят гуми, пластмаса, остарели облекла и други, които замърсяват атмосферата. Проверките се правят от общински чиновници взаимно с полицията и Регионална инспекция за опазване на околната среда, които постановат наказания.

Горна Оряховица още веднъж се оказа тези дни измежду най- нечистите градове в страната. Единствената автоматизирана измервателна станция в региона е ситуирана в железничарския град, като тя прави замервания 24 часа. Станцията изследва и проучва равнищата на озон, азотен диоксид, серен диоксид и фини прахови частици на въздуха.
„ От началото на отоплителния сезон, т.е. началото на ноември,са регистрирани 32 броя превишения по индикатор фини прахови частици.

Община Горна Оряховица има утвърдена дълготрайна стратегия за качеството на въздуха, с написани ограничения за повишение чистотата му. Тя годишно изпраща към екоинспекцията свършеното по програмата. От локалната администрация не стопират да търсят благоприятни условия за привличане на средства за по-чист въздух по разнообразни стратегии.

„ Основно стратегиите са ориентирани към прекосяване на жители към пелети и на газ, споделя още инж. Георгиев.
Миналата година пилотно бе инсталиран и филтър за фини прахови частици на комин в постройка в железничарския град, като е бил регистриран резултат от това. Но по думите на заместник- кмета, сега в страната не се разисква разновидността с обезпечаване на електростатични филтри за общините.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР