Обществените поръчки се печелят само от фирми близки до властта

...
Обществените поръчки се печелят само от фирми близки до властта
Коментари Харесай

Предприемач разкри пред ФАКТИ схемата за кражби от строителни поръчки

Обществените поръчки се печелят единствено от компании близки до властта показа в коментар за ФАКТИ строителният бизнесмен Христо Василев. Той изясни в резюме и схемата за надуване на цените, генерираща големи облаги за главните реализатори. Повод за коментара му бе последният скандал с ремонта на празните язовири и изнесените данни за повишени цени на материали и услуги.

" Подобни обекти се печелят от компании, чиито притежатели са свързани директно и непряко с властта. Елиминират останалите и по този начин единствено те печелят. Тези същите компании, както им споделяме кутии, които печелят публични поръчки, наемат подизпълнители, те от своя страна наемат трета, четвърта, пета компания, в случай че е огромен обектът. Така да последната доближава доста дребна сума.

Обикновено това са дребни компании, които бързат да свършат обекта. Претупват работата, с цел да им излязат сметките.

И след това се случва това - свлачища, срутища,течове... ", изясни Василев.

" Хубаво е че се строи, само че да е качествено и да остане за години, а не през година да се вършат поправки на новопостроен обект.

Иначе сметката е елементарна.

Цената на 1 кубик бетон е 70 лева от бетонов възел за марка Б-25. Това е марката, с която най-вече се работи. Цената, на която са подписани въпросните контракти, ми се вижда прекомерно висока - 214 лева за кубик. Реалната цена е 110-120 лева с включен превоз.

Представете си при наливане на 100 хиляди кубика бетон, какъв брой е чистата спомагателна облага - 10 милиона лв.. Тези 100 лева от горната страна върху цената на един кубик са брутална кражба. Отделно по тази скица се крие и доста Данък добавена стойност и налог облага ", добавя строителният бизнесмен.

" С тези потънали неизвестно къде и в кой джоб пари можеше да се построи цяла България качествено. Схемата е следната: компанията основен реализатор подписва контракт с страната да кажем за 50 лева за кв.м, на компанията подизпълнител дава цена 20 лева, а тя пък наема друга за10 лева Така при цена от 30 лева не се чудете за какво са толкоз скъпи и некачествени държавните поръчки.

Това е схемата, по която се работи, по този начин потъват парите по трасето ", приключва Христо Василев.

Записа: Сребрина Гаджева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР