Обществената поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба

...
Обществената поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба
Коментари Харесай

И билетните автомати на БДЖ ли чакат … изборите?

Обществената поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба на хартиени билети и обработка на електронни безконтактни карти беше оповестена от "БДЖ-Пътнически транспорти " (БДЖ-ПП) на 30 януари 2020 година и е на обща стойност 595 200 лв.. Проведеният конкурс бе извоюван от „ Клубфербанд – ИТА “ ООД, една от най-старите и известни компании в бранша у нас, член на Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства. Нейният шеф доктор инж. Борислав Павлов акцентира, че е „ проектирал съвсем всички слаботокови системи на метрото, в това число и системата за самотаксуване, от 1988 година насам “. Но „ Клубфербанд – ИТА “ печели търга освен с обичаи и професионализъм, само че и с препоръчаната от нея цена - 429 750 лева – със 165 450 лева по-ниска от оповестената индикативна стойност на плана – 595 200 лв.. Това прави по 12 135 на автомат, или общо 364 050 лв.. Останалите 65 700 лв. – до 429 750, са планувани за цялостното гаранционно поддържане – труд, аварийни елементи и от време на време обслужване, за целия гаранционен период от 72 месеца (6 години).

Договорът сред БДЖ-ПП и „ Клубфербанд – ИТА “

е подписан на 10 юли 2020 година. Според него доставката на 30-те билетни автомата трябваше да се реализира за период от 4 месеца – т.е. до 9 ноември 2020-та. Трябваше, само че и до момента това не се е случило. Или пони не напълно.

Защо? „ БАНКЕРЪ “ реши да изследва въпроса, не с цел да се заяжда с управлението на жп превозвача, а тъй като в изискванията на пандемия работата на тези 30 билетоиздаващи машини съществено би понижила риска за заразяване на пасажерите. Още повече, че те ще работят с безконтактни банкови карти, а не с пари в брой. В този смисъл самата социална поръчка си е удар в десетката! Колко са значими въпросните автомати стана ясно след затварянето на страната в средата на март предходната година, когато със заповед беше прекратено и издаването на билети в доста гари. През май изключителното състояние беше анулирано, само че и до през днешния ден на гишетата в редица от тях виси надпис, че билети се продават единствено от кондукторите във влаковете.

От преписка сред железниците и компанията реализатор излиза наяве, че 30-те автомата са създадени в контрактувания период. С писмо от 6 ноември 2020 година управлението на БДЖ-ПП напълно почтено и добросъвестно осведоми шефа на „ Клубфербанд - ИТА “, че „ заради закъснение от трети лица във връзка с точното установяване на местата за монтаж на посочените в техническата спецификация адреси на гарите, както и на доработването на програмен продукт, който да бъде конфигуриран, нямаме подготвеност да осигурим опция за монтиране и въвеждане в употреба на създадените от Вас автомати. В тази връзка осъзнаваме невъзможността от Ваша страна да спазите заложените в Договор 183/10.07.2020 година периоди “. Поради това от датата, на която управлението на БДЖ-ПП е публично известено от компанията за нейната подготвеност да инсталира автоматите – 27 октомври 2020 г ., „ стопират да текат всички периоди по контракта “ , приключва писмото.

Разбира се, всеки предприемач, вложил пари в даден план, търси способи най-малко да си върне направените разноски, в случай че не и заложената облага. Същото прави и „ Клубфербанд – ИТА “, настоявайки пред управлението на БДЖ-ПП да извърши контракта, като получи създадените билетни автомати и надлежно ги заплати. Още повече, че блокираната сума е прекомерно огромна за компания от сходен сан и заради нейното блокиране не може да бъде употребена за осъществяване на други планове.

Така към месец след приключването на периода по договора "Клубфербанд -ИТА " получава лист с 16 гари, на които би трябвало да бъдат инсталирани

18 от 30-те създадени билетни автомата

– на 15 гари по един, а на Централна гара, София – три. Сред останалите са тези в Захарна фабрика, Перник, Мездра, Пазарджик, Асеновград, Велинград, Банско и други Много от тях са разнообразни от посочените в първичния лист на БДЖ-ПП, в който е било планувано на някои от гарите да бъдат инсталирани по два автомата.

Основната причина за неизпълнението на периода по контракта за доставка и монтаж, както и за отпадането на първичния лист, създаден и възложен още в хода на самата процедура по публичната поръчка, е повече от прозаична. Оказва се, че управлението на БДЖ е „ не запомнило “, че към този момент 20 години не е притежател на гарите, на които желае да се инсталират автоматите и не се е договорило с техните стопани за местата, на които те ще стоят. Само за информация, от 2002 година притежател на жп гарите у нас е Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ), като от няколко години стопанисването на гара Пловдив е отдадено на концесия на известната автобусна компания „ Карат С “. И точно поради неналичието на съгласие сред управлението на БДЖ-ПП, НКЖИ и „ Карат С “ създадените преди края на октомври билетни автомати още не са инсталирани. Стига се даже до конфузни обстановки, като да вземем за пример на гара Мездра екипът на „ Клубфербанд – ИТА “ да виси сред 10.00 и 14.30 часа, до момента в който представител на нейния собственик най-накрая дефинира мястото за монтаж.

В последна сметка компанията към този момент е инсталирала 18 билетни автомата, за които даже си е получила и парите. Машините са захранени с електрическа енергия, заземени са съгласно условията, а

на екраните им се върти рекламен видеоклип

с информация, че скоро от тях ще могат да бъдат закупувани билети, както и с проява за техните благоприятни условия.

„ Моето предпочитание е да инсталираме и останалите 12 автомата най-малко до края на февруари, само че както вървят нещата – това може и да не стане “, споделя шефът на "Клубфербанд - ИТА " Борислав Павлов. „ Независимо от забавянето на периодите по контракта персонално аз съм убеден в желанието на управлението на БДЖ-ПП да завърши колкото се може по-бързо плана и да се разплатим, само че очевидно не зависи единствено от него “, добавя той.

За това очевидно приказва и фактът, че от железниците са изпратили на "Клубфербанд - ИТА " нов график за монтаж и на останалите 12 билетни автомата – 4 на натоварени жп гари, 4 – в най-големите университети и 4 – на съществени метростанции. Ръководството на БДЖ-ПП обаче очевидно отново е подходило повече въодушевено, в сравнение с прагматично, тъй като от компанията още веднъж блъснали на камък за монтажа на част от автоматите. От централата на столичния „ Метрополитен “ е получено писмо, съгласно което управлението му е според с монтажа на билетоиздаващите машини, само че няма право да издаде позволение за него без то да бъде гласувано от притежателя на компанията – Столичния общински съвет.

Впрочем

става известно, че съществува и различен проблем

пред потреблението на билетните автомати. Според подписания контракт „ Клубфербанд – ИТА “ е ангажирана да създаде и достави единствено машините, а за основаването на софтуера за тях жп превозвачът е заел друга организация. Осведомени настояват, че става дума за „ Информационно обслужване “ АД, което е ангажирано с решаването на проблемите към идните парламентарни избори и евентуално въобще не му е до създаването на програмен продукт за някакви си билетни автомати. Така че очевидно и управлението на БДЖ-ПП ще чака добродушно да минат изборите, с цел да се реши въпроса.

"Ние сме тествали автоматите с наш фирмен програмен продукт и те демонстрираха, че работят съвършено. Имаме концепция, за която към момента не сме уведомили БДЖ-ПП, че в случай че в действителност имат проблеми със софтуера на автоматите, да им предложим междинно решение за издаването на билети за някои дестинации, като да вземем за пример София – Перник, Пловдив – Асеновград и София – Враца, с цел да се показват опциите им “, означи по този мотив Борислав Павлов. По думите му автоматите са сертифицирани „ във всяко отношение и за всичко “, тъй че няма заплаха Национална агенция за приходите да забрани тяхното потребление, както това се случи със системите за електронно таксуване на пасажерите в градския превоз на Пловдив и Варна.

От управлението на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, връзка и промишленост (RASTIA) пък оповестиха за „ БАНКЕРЪ “, че измежду изпратените на 15 февруари в транспортното министерство спомагателни въпроси към Националния проект за възобновяване и резистентност е включено и предложение БДЖ-ПП да довърши построяването на системата си за онлайн билетоиздаване, както и да оборудва още 70 жп гари с билетоиздаващи автомати. Срокът за отговор на въпросите е 31 март.

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР