Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата

...
Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата
Коментари Харесай

Радев и Лойтхард​ обсъдиха перспективите на Швейцарско-българската програма

Обсъдихме какви са вероятностите за продължение на Швейцарско-българската стратегия, актуалната рамка на която изтича през 2019 година. Убедени сме и имаме вяра, че тази стратегия би трябвало да продължи, тъй като носи освен средства, а и един различен модел за организация на нашето общество в разнообразни значими сфери от живота ни. Това сподели президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на публично посещаване в България.

 © Българска телеграфна агенция
Това е второ публично посещаване на швейцарски президент в София в историята на двустранните връзки след първата аудиенция през 2003 година. Президентът Радев означи, че днешната аудиенция е продължение на дългогодишните връзки сред Швейцария и България в дух на партньорство и съгласие, на споделени полезности и европейски дух.

Двамата президенти са разискали разнообразни въпроси, освен такива, свързани с двустранните връзки, само че и засягащи районните, европейски и международни проблеми. Българският президент открои със удовлетворение възходящата интензивност на двустранните стопански връзки. За предходната година двустранният продан е размер на 260 млн. евро, а Швейцария е деветият по ред вложител в България с повече от 1,8 милиарда евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това съдействие да се уголемява, изключително в региона на вложенията, развиването на дребните и междинните предприятия, на бранша на осведомителните технологии, сподели Радев.

Президентът изрази удовлетворение от изключително ефикасната по думите му Швейцарско-българска стратегия, обхванала за последните години голям брой сфери, свързани с правосъдната промяна, върховенството на закона, сигурността, околната среда и, изключително значимото, обучение. Програмата ДОМИНО /абревиатура на " Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото " / започва в действителност нов метод към дуалното обучение и образование в България, даде добър образец по какъв начин може да свърже образованието, младежите, с ползите на бизнеса, уточни президентът Радев.



Българският държавен глава посочи, че визитата на швейцарския президент идва в доста значим миг за България, когато страната поема председателството на Съвета на Европейски Съюз и би трябвало да работи по този начин, че да координира по най-хубавия метод напъните на европейските институции за опазване на единството на Съюза и за повишение на доверието на европейските жители в тези институции.

По думите на Радев България има ясни послания, свързани с конкурентоспособност, консенсус и изключително с бъдеща кохезионна политика. В това отношение сме признателни на Швейцария, че макар че не сте член на Европейски Съюз, вие продължавате с вашата кохезионна поддръжка, сподели Радев. Президентът уточни също като доста значим приоритет Западните Балкани. Ясно сме дали мнението си, че Европа би трябвало да даде европейска вероятност на Западните Балкани, в противоположен случай те елементарно могат да дават балканска вероятност на Европа, сподели президентът.

Президентите са разискали през днешния ден значими проблеми от дневния ред на Европа като сигурността, мигрантската рецесия и какво е смисъла на България да бъде член на Шенген, тъй като, по думите на президента Радев, това е методът, по който България може да способства за общата европейска сигурност, за контрола и отбраната на външните европейски граници. В това отношение усещаме солидната поддръжка на Швейцария, за което благодарим, означи президентът, който изрази вяра, че с това мнение и въздействие по въпроса България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство. Ценим високо напъните на Швейцария за по-голяма сигурност в Европа с присъединяване ѝ в разнообразни задачи, уточни Румен Радев.
 © Българска телеграфна агенция
Дълги години преди България да бъде член на Европейски Съюз се радваме на чудесни двустранни връзки и сме сигурни, че те ще се развиват и в бъдеще, сподели от своя страна президентът на Швейцария Дорис Лойтхард, която означи открития звук на диалозите. Много високо ценим доверието сред нас, добави тя. Швейцарският президент поздрави държавното управление и българския народ за това, че през последните 10 години на участие на България в Европейски Съюз е реализиран незабравим спрямо други европейски страни прогрес.

Като доста значимо тя означи България да разчита на вложения, тъй че да има богатство, което хората заслужават. Продължаваме да сме на мнение, че в региона на професионалното обучение, дейностите за запазване на околната среда, правораздаването, можем да допринесем за още по-големи триумфи, сподели Лойтхард. За битката против корупцията тя разяснява, че е заръка на целия свят и се надяват и тук да има прогрес. Ще продължим да поддържаме българското държавно управление в тези старания, добави Дорис Лойтхард.



Тя изрази признателност за положителното съдействие при осъществяване на двустранните планове, като добави, че българската администрация е извънредно способна. Лойтхард означи, че инфраструктурата е значима за стопанския прогрес. В посока на кохезионните средства ние също можем да спомагаме, добави тя. Лойтхард е споделила на президента Радев, че високо ценят ролята на България като иден ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Предстоят доста значими задания, следим спорове в и към Европа в последно време, свързани с миграционните талази - всичко това би трябвало да бъде решено, уточни швейцарският президент.

По думите ѝ Европа значи взаимност и повече подвижност, което понякога може да бъде сложено под въпрос. Всички желаеме една мощна Европа, която е конкурентоспособна и играе значима роля в отбраната на нашите ползи, хрумвания и идеали, сподели Лойтхард. Тя дефинира целите на идното българско председателство като извънредно вярно подбрани. Радваме се по тази причина, че Швейцария може да спомага в региона на съглашението от Шенген, сподели Лойтхард и добави, че като сътрудници биха подкрепили желанието на България да стане част от Шенгенското пространство. Швейцарският президент пожела сполучливо председателство на Съвета на Европейски Съюз. Искаме мощна България в мощна Европа, сподели още тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР