Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха. Това каза за Радио

...
Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха. Това каза за Радио
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Обработките срещу кърлежите и комарите закъсняха

Обработките против кърлежите и комарите закъсняха. Това сподели за Радио " Фокус “ проф. Тодор Кантарджиев, който до неотдавна беше консултант на Столична община по здравните въпроси. Той добави, че кърлежите и комарите не са безобидни, поради проблемите, които могат да основат.

" Тези, които ги предизвестих, за какво чакаха да завали в България и София, а не окосиха междублоковите пространства и градинките, когато беше безспорна суша и когато, в случай че беше окосено и напръскано против кърлежи, в този момент нямаше да имаме кърлежи “.

Проф. Кантарджиев добави, че неведнъж е предупреждавал общините  да стартират унищожаването на комарите във водоемите, което е ефикасна мярка преди раззеленяването на дърветата.

" Във водоемите се хвърля препарат, който е безопасен за пчелите,  за всички други инсекти и за хората. Това е по този начин наречената ларвицидна обработка против комарите. Умират единствено ларвите. Това, в случай че не се направи и комарите стартират да летят, то тогава пръскането с хеликоптери и по всевъзможен различен метод, ще има резултат единствено два-три дни. Не се ли извърши ларвицидната подготовка, значи съвсем нищо не е направено против комарите “, сподели специалистът.

По думите му комарите в България популяризират по този начин наречената западнонилска тресчица, от която предходната година са умряли десетки хора в Северна Гърция, Сърбия и Румъния.

" Така наречените тропически комари ги има у нас в регионите с надморска височина под 300 метра – това е по поречието на Струма, Пловдивско, Черно море, по крайбрежието на Дунав. Тропическите комари популяризират денга и чукунгуня. Ако допуснем хора, които пътуват по екзотични дестинации, да внесат денга, ще бъде доста рисково.

Именно по тази причина предупреждавах неведнъж общините “, безапелационен е проф. Тодор Кантарджиев.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР