Заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024“ ще бъдат по

...
Заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024“ ще бъдат по
Коментари Харесай

МОН: На 20 май ще има пари за увеличаване на заплатите в университетите

Заложените 39 млн. лв. в „ Бюджет 2024 “ ще бъдат по сметките на университетите в понеделник – 20 май, увери министърът на образованието Галин Цоков. Постановлението за тяхното погашение стана факт в хода на диалозите през изтеклата седмица.

 „ Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието по какъв начин на две етапи да се изпълнят законовите разпореждания и да бъдат открити нужните финанси за висшето обучение. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лв. и то със задна дата 1 януари, както беше контрактувано и трябваше да стане по-рано, само че не стана “, сподели пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че спомагателните средства от към 41 млн. лв. „ са извоювани през последните дни “.

„ Постановлението за тях е пуснато от премиера, с цел да бъде признато от Министерския съвет в понеделник до обяд, с които се обезпечават спомагателните нараствания на заплатите на всички, заети във висшите образователни заведения, а освен на асистентите. С 200 лв. ще се усилят и заплатите на неакадемичния състав, за който не беше планувано нищо в „ Бюджет 2024 “. Както има нарастване и на стипендиите за докторанти “, сподели още Димитров.

Той акцентира също по този начин, че средствата по второто разпореждане, което би трябвало да бъде признато до обяд на 20 май и визира нарастването на заплатите на неакадемичния състав на ВУЗ-овете, ще бъдат преведени преди 24 май.

„ Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази сила и готовността за митинги, до момента в който изчакваме да забележим дали политиците ще си спазят уговорките. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма изясненост с какви средства разполага и какво може да предложи, тъй като през юни се получават заплащания по доста от налозите. Това измислихме към този миг, дали е най-хубавото – не знам, само че това е вероятното към сегашния миг “, добави Димитров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР