В над 60 страни тази година се провеждат ключови избори.

...
В над 60 страни тази година се провеждат ключови избори.
Коментари Харесай

В годината на ключовите избори: Дезинформацията и фалшивите новини заливат света

В над 60 страни тази година се организират основни избори. Според специалисти това основава условия да се случи „ съвършената стихия “, включваща стратегически интервенции за  злонамерено въздействие и дезинформация.

Северна Македония, където изборите завършиха с безапелационна победа за проруска националистическа партия и с президент, повдигнат от същата групировка, преди 8 години се прочу с машината си за подправени вести. Тази недобре позната до този миг промишленост имаше за цел да повлияе на резултатите от американските избори през 2016 година, извоювани от Доналд Тръмп.

8 години по-късно основаването на подправено наличие се е трансформирало в още по-печеливш бизнес, по-усъвършенстван и яростен. Базираната в Северна Македония фондация „ Метаморфоза “ и нейната услуга за инспекция на обстоятелства „ Истиномер “ станаха цел на огромна дезинформационна акция, съпроводена даже със закани за ликвидиране против техни чиновници.

Страната, в която право на глас имат близо 1 милиард гласоподаватели – Индия, също беше пометена от лъжи. В момента тя е в средата на продължаващите месеци премиерски избори. В южния щат Телангана един къс манипулиран клип стана известен в обществените медии. Той демонстрира водача на ръководещата партия, който приканва гласоподавателите да гласоподават за опозиционна групировка.

 Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 2 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 2 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия

Според изследвания над 70% от европейците ще гласоподават

На изборите през януари Тайван също беше изправен пред проливен дъжд от дезинформация и хакерски атаки. Източникът – Китай. Появи се подправено видео, което внушава, че новоизбраният президент е имал три любовници. А в центъра на акцията попадна електронна книга от 300 страници, озаглавена „ Тайната история на Цай Ингвен “, с погрешни изказвания за президента на островната страна.

След по-малко от месец е различен основен избор – този за Европарламент, за който също се приготвят сходни операции.

„ Дезинформацията е нещо, за което предупреждавахме отдавна. Всъщност това не е единствено опасност, само че и опция, както видяхме във връзка с намесата на тези, които не желаят този парламент да съществува, от тези, които не желаят Европейският съюз да успее “, споделя ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Преди дни Белгия заяви, че проверява хипотетична съветска интервенция в предизборната акция за евроизборите.

„ Според нашата разследваща работа задачите на Москва са доста ясни – да се помогне за избирането на проруски претенденти за Европейския парламент и да се засилят избрани проруски разкази в тази институция. Отслабената европейска поддръжка за Украйна се отразява на бойното поле и това е същинската цел. Имаме потребност от повече принадлежности за битка с съветската агитация и дезинформация. Ние сме в нова действителност и би трябвало да се приспособяваме към нея “, показва белгийският министър председател Александер де Кро.

Как работи схемата?

В центъра на изборите се чака да бъде така наречен „ Машина “ – механизъм за разпространяване на псевдоновинарско наличие, което наподобява като същинско.

„ Като разполагаш с една медия, която може да даде нещо, което хората си мислят, че са вести, ти може да влияеш по доста способи. Може да усилиш някоя тематика, която да е неприятна за съперника ти и да я представиш преднамерено. Например, тази седмица приказваме доста за тапите. Представи си отвред да валят фотоси и публикации какъв брой е задръстена София, хората да се ядосат. Такъв вид наличие. Има готовност на партийните ядра и по едно и също време има една акция, която да откаже хората и периферията, които не желаят да гласоподават, от самото гласоподаване “, изяснява Никола Тулечки, създател на съдружие „ Данни за положително “.

Експерти откриха машина от така наречен „ уеб сайтове гъби “

Сериозна дезинформационна вълна към този момент стартира да се надига и в Съединените щати половин година преди основните избори там. Според отчет на Центъра за разбор на заканите на Microsoft, оповестен преди дни, акциите за задгранично въздействие се движат с „ по-бавно движение “, в сравнение с през 2016 година и 2020 година, само че Русия, Китай и Иран към този момент са активизирани, предизвестяват анализаторите. И това изисква нараснало внимание.

„ За мен първото нещо, което би трябвало да осъзнае всеки, е, че той е доста предразположен на подобен вид наличие и не си дава сметка доколко е предразположен. Как работи това? Ами, през страстите. Ние си мислим, че решенията, които взимаме и гласа, който пускаме, го пускаме с разсъдъка и съзнанието, само че доста постоянно го пускаме със сърцето и душата. И това минава през страстите. И тези хора го знаят и дезинформационното и манипулативното наличие постоянно е основано на някаква страст “, добавя Тулечки.

Експертите поучават още да не ставаме част от „ играта “ на създателите на манипулативното и подправено наличие, като не го разпространяваме в обществените мрежи.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР