Оборотите на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа

...
Оборотите на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Топ 500 на компаниите в региона: За първи път общият оборот надхвърля 1 трлн. евро

Оборотите на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за първи път надвишават 1 трлн. евро през 2022 година За миналите 12 месеца те са нарастнали с близо 40% на фона на забавящия се стопански напредък, неустойчивостта на световните пазари на първични материали, влошаващите се условия на пазарите на труда и високата инфлация. В тази предизвикателна икономическа среда водещите бизнеси в района показват резистентност и дарба да се приспособят към сложните условия. Това са част от изводите от 15-ото издание на класацията Coface CEE Top 500, която се изготвя от интернационалната група за ръководство и обезпечаване на кредитен риск Coface и подрежда корпоративните водачи в ЦИЕ.

Финансовите резултати се усъвършенстват със подобен ритъм - нарастването на сумарната чиста облага на топ 500 сдружения за интервала е с 46.5% до 54.7 милиарда евро. Важността на едрия бизнес в района като шеф също пораства - през 2022 година фирмите в подреждането са нараснали броя на чиновниците си с 3.5% до 2.3 млн. души, което съставлява 4.8% от общата работна мощ в района (за съпоставяне - преди година делът е бил 4.5%).



" През последните години управляването на бизнес в ЦИЕ е обвързвано със обилни провокации. Първоначалният потрес от коронавирус пандемията наруши съществено веригите за доставки и изкриви потребителското търсене. След това Русия нахлу в Украйна, което докара до скок в цените на силата, които доближиха съвсем рекордни нива, и до спирания във веригата на доставки. Нещо повече - инфлацията и лихвените проценти внезапно се покачиха, а дефицитът на работна ръка продължава да бъде проблем. Въпреки всички тези провокации районът на ЦИЕ сподели непоколебима мощ и адаптивност. И въпреки и да се забави, растежът на Брутният вътрешен продукт остана постоянен, като се увеличи с 4% (в съпоставяне с 6.2% през миналата година) ", разяснява основният изпълнителен шеф на Coface за района Ярослав Яворски.
Реклама
Той показва още, че тези макроикономически условия, съчетани с растящите цени, са сложили основите за " незабравим растеж на оборота " измежду фирмите. И отбелязва, че конкуренцията за място измежду водачите в района се е засилила, видно и от над двойното нарастване на прага за попадане измежду топ 500 - до най-малко 710 млн. евро доходи през 2022 година спрямо 354 млн. евро година по-рано. Стар водач и нови играчи в топ 10 Полският петролен колос PKN Orlen остава несломим на върха на класацията, като усилва дистанцията пред съперниците си - подсилен от към момента високите цени на горивата, през 2022 година оборотът му скача с внушителните 111% до над 59 милиарда евро, откакто. До втората позиция се изкачва чешкият търговец на електрическа енергия RWE (част от едноименната немска група), чиито доходи избухват с 321% до 38.2 милиарда евро. Компанията измества от топ 3 дългогодишния корпоративен водач в страната си - Skoda Auto (5-о място), която пораства с много по-скромните 5% и, сходно на целия авто бранш, продължава да изпитва отрицателните резултати от нарушените вериги на доставки и затрудненото вследствие на това произвеждане. Третата позиция остава за различен обичаен участник в топ 3 - унгарския народен първенец MOL, който също е представител на петролната промишленост. През 2022 година приходите му се усилват с 53% до 24.6 милиарда евро.

Сред познатите лица в топ 10 са и унгарската MVM Energetika (4), полският търговец на дребно Jeronimo Polska (6), както и енергийната PGE (7), също от Полша. Енергията е сплотяващата линия и сред тройката нови играчи в топ 10. Осмата позиция заема румънският колос в добива на нефт и газ OMV Petrom, който е и най-голямата компания в Югоизточна Европа, а десетката затваря операторът на енергийната борса в Чехия OTE.

Между тях на девето място се подрежда и най-висококласираната компания от България - държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), който преди година за първи път попадна измежду водещите 20 в ЦИЕ с помощта на скока на енергийните цени. Ускорението се резервира и през 2022 година, като консолидираните му доходи съвсем се удвояват - растежът е с 96% до 11.2 милиарда евро, а облагата скача до 1.6 милиарда евро по отношение на 690 млн. евро година по-рано.

Общото българско присъединяване в класацията също продължава да се разраства и тази година измежду топ 500 към този момент влизат 31 компании от страната по отношение на 25 в предходното издание. Местният първенец по напредък е търговецът на природен газ и електрическа енергия " МЕТ енерджи трейдинг България ". Дружеството, част от швейцарската MET Group, бележи скок на приходите си с 401% до 1.8 милиарда евро, с което влиза напряко на 166-о място в подреждането.
Реклама
Друга държавна компания - Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", е измежду участниците в тазгодишното издание на CEE Top 500, които създателите от Coface особено означават поради мощното им показване през годината. С растежа си от 199% до малко над 2 милиарда евро топлоцентралата съумява да усъвършенства класирането си с цели 256 позиции - което е и най-високият скок в подреждането тази година. В групата са и още няколко енергийни и петролни сдружения като хърватската Petrol (скок с 231 позиции до 263-о място), литовската Ignitis (с 214 позиции до 80-о място) и румънската Tinmar Energy (с 202 позиции до 165-о място).

Почти всички от останалите нови имена от България измежду водещите 500 от района също са свързани с енергетиката и горивата - " Инса ойл " (335-о място), държавният " Електроенергиен систематичен оператор " (357), " Електрохолд продажби " (388), " Електрохолд трейд " (396), " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп " (408) и " Енерго-про енергийни услуги " (433). Изключение от тази група е търговецът на зърно и водещ производител и експортьор на олио (с марката " Олива " ) в страната " Билдком ", който влиза на 190-а позиция с консолидирани доходи 1.6 милиарда евро, което е със 74% повече по отношение на оборота от 2021 година

" Гордея се, че наличието на български компании в класацията " ЦИЕ топ 500 " нараства с всяка последваща година ", разяснява шефът на " Кофас България " Пламен Димитров. " Убеден съм, че броят на нашите локални предприятия ще продължи да се усилва с всяка последваща година и да оказва още по-голямо въздействие върху стопанската система на Централна и Източна Европа ", добавя той. Промени в топ 3 страни и браншове Традиционно в подреждането по страни първенец е Полша, чиито представители тази година се усилват до 166 по отношение на година по-рано. Общият им оборот за 2022 година е 413 милиарда евро, или растеж с 37.9% на годишна база.

Макар и да се свива с цели 15 сдружения до 77 представителя, чешката група остава втората най-многобройна измежду едрия бизнес в района. Сумарните им доходи за годината нарастват с 33% до 210 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР